Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. april 2018.

Vakcinacija je najjeftinija i najefikasnija mera za sprečavanje mnogih bolesti, kažu lekari i podsećaju na posledice antivakcinalne kampanja, koja se vodila preko društvenih mreža, kada je reč o MMR vakcini i epidemiji malih boginja

Nedelja imunizacije u "Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije" za cilj ima povećanje obuhvata imunizacijom, jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog deteta/osobe od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih i marginalizovanih grupa, koji je inicirala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u oktobru 2005. godine, a u čije obeležavanje se uključila Srbija od početka.

Nedelja imunizacije obeležena je u Domu zdravlja Kraljevo konferencijom za novinare na kojoj su govorili dr Nataša Milenković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece, dr Vladan Šaponjić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kraljevo i viša medicinska sestra Jasna Dragojlović, patronažna sestra u Službi za polivalentnu patronažu.

Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Ona je, dokazano, najjeftinija i najefikasnija mera za sprečavanje mnogih bolesti. Svedoci smo kakve je posledice imala antivakcinalna kampanja koja se vodila preko društvenih mreža, kada je reč o MMR vakcini i epidemiji malih boginja. Na sreću, epidemija u Kraljevu je zaustavljena. Važno je reći da je u Srbiji znatno unapređen program imunizacije, uvedene su obavezne vakcine protiv Hepatitisa B i streptokokne pneumonije - rekao je dr Šaponjić koji je pozvao roditelje i sugrađane da se odazovu imunizaciji, jer time štite  zdravlje dece od raznih bolesti.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javnozdravstvenih inicijativa. Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti uključujući rak grlića materice, difteriju, hepatitis B, morbile, zauške, veliki kašalj, zapaljenje pluća, dečiju paralizu, prolive izazvane rotavirusom, rubelu i tetanus. Imunizacija je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečje paralize. U 2018. godini navršava se 20 godina od poslednjeg registrovanog autohtonog slučaja dečije paralize izazvanog divljim poliovirusom u Evropskom regionu SZO.  Sve zemlje regiona stekle su status zemalja bez poliomijelitisa u junu 2002. godine.

Pre uvođenja vakcine protiv malih boginja, koja je u primeni skoro 50 godina, procenjuje se da je godišnje umiralo oko 2,6 miliona osoba svake godine. I dalje je neophodno raditi na osnovnim strategijama prema planu aktivnosti eliminacije morbila: dostizanju i održavanju obuhvata preko 95% , kako bi se dostigao cilj eliminacije morbila u najmanje pet regiona SZO do kraja 2020. godine.

-Trend nevakcinisane dece se smanjuje, odnosno sve je više vakcinisane dece, tu pre svega mislim na MMR vakcinom. Naš dispanzer ima dovoljno svih vakcina, a o svim nedoumicama roditelji mogu da pitaju izabranog pedijatra - rekla je dr Nataša Milenković.

- Patronažne sestre u svom svakodnevnom radu prilikom posete porodicama i u razgovoru sa roditeljima gde je novorođenče, sprovode kontinuiranu edukaciju o značaju redovne vakcinacije.  Takođe sprovode i kontinuiranu kontrolu vakcinacije, po nalogu izabranog lekara tj. Pedijatra - kazala je vms Jasna Dragojlović.

 

Dobro funkcionisanje imunizacionog sistema je jedan od ključnih elemenata za snažan zdravstveni sistem i priprema zemlje za buduće javnozdravstvene izazove.

                       Anđelka Milošević, PR Doma zdravlja Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments