Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. april 2018.

U znak sećanja na pretke poginule u ratovima, na Dan pobede, Kraljevom će prošetati Besmrtni puk sastavljen od potomaka koji će u svojim rukama nositi portrete svojih bližnjih koji su život dali za slobodu

Pravo da organizuje manifestaciju Besmrtni puk, pored Beograda u kojem će se to ove godine dogoditi treći put, ove godine dobilo je prvi put i Kraljevo, (uz Kragujevac, Kruševac, Paraćin, Niš iz Srbije i Trebinje i Banjaluku iz Republike Srpske). Povod je Dan pobede nad fašizmom i sećanje na one koji su u ratovima poginuli za slobodu (kako na one koji su stradali u Drugom svetskom ratu boreći se protiv fašizma, tako i u balkanskim ratovima, Prvom svetskom i ratu u kojem je Srbija učestvovala 1999. godine)

Sergej Gluščenko, predstavnik Rusije za organizaciju Besmrtnog puka u Srbiji, boravio je danas u Kraljevu, gde je istakao je će, u sredu 9. maja, posle polaganja venaca na Spomenik otpira i pobede u parku kod železničke stan, Besmrtni puk proći Hajduk Veljkovom ulicom do centra Kraljeva.

- Pozivamo sve građane Kraljeva da nam se pridruže i da sa sobom ponesu slike svojih dedova, braće, sestara, koji su učestvovali u pomenutim ratovima – poručio je Gluščenko.

Kako je naveo Nikola Todorović, predstavnik Rusko-srpskog udruženja Kraljevgrad iz Kraljeva, koje je  suorganizator manifestacije Besmrtni puk u Kraljevu, cilj da se sačuvaju uspomene na žrtve onih kojih više nema.

- Besmrtni puk je nepolitička organizacija, čiji je cilj odavanje pomena precima, bez obzira čijem su pokretu pripadali. Ovom manifestacijom želimo da pomirimo te dve strane, jer su se obe borile protiv fašizma – istakao je Todorović, istakavši da u Evropi, čak i u Srbiji, postoje pokušaji revizije istorije, iako niekada ne bi smeo da bude stavljen znak između onih koji su branili i onih koji su napadali.

Ova manifestacija u Rusiji se održava i u brojnim gradovima Evrope od 2012. godine. Ideja je potekla od strane grupe novinara iz grada Omsk u Rusiji, zemlji koja je u Drugom svetskom ratu imala 27 miliona žrtava.

Prema rečima Lidije Pavlović, predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, članice Saveta su se pridružile organizatorima zbog uloge koju su žene imale ne samo u Drugom svetskom ratu, već i u ratovima koje su mu prethodile.

- Stvaranje istorije bez žena je nemoguće. One su dale ogroman doprinos borbi za oslobođenje od 1941. do 1945.godine. U redovima Narodno oslobodilačke vojske na teritoriji Jugoslavije, uključujući i brojne Kraljevčanke (Olga Jovičić Rita, Olga Milutinović, dr Zora Ilić Obradović, Danica Koka Jasnić, Mileva Karajovič) učestvovalo je oko 100.000 žena, od kojih je 25.000 poginulo, 40.000 ranjeno, dok je 3.000 žena ostalo potpuno nesosobno za rad. U toku Drugog Svetskog rata oko 2.000 žena postale su oficiri – pojasnila je Pavlović, podsetivši da su Partizansku spomenicu 1941.godine dobile 3.344 žene, a Ordenom narodnog heroja odlikovana je 91 žena.

Sreten Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije i saradnju sa bratskim gradovima istakao je na današnjoj konferenciji za novinare da besmrtni puk, pre svega, ima veze sa kulturom sećanja.

- U čast hrabrima i odvažnima koji su izvojevali pobedu i omogućili da mi danas bezbrižno živimo i nikada ih ne zaboravimo, Kraljevo će se pokloniti senama onih koji su ginuli za njegovo oslobođenje, uključujući pored srpskih i ruske vojnike. Jer, neke stvari ne smeju da se zaborave – istakao je Jovanović, napominjući da Kraljevo mora da ostane primer grada koji žrtve neće da zaboravi.

Organizatorima će se, najverovatnije u organizaciji Školske uprave, priključiti i školska deca, a 9. maja u podne u multimedijalnom centru Kvart biće prikazan biće prikazan film „Sobibor“.

„Sobibor“ se zasniva na na istoriji ustanka ustoličkog logora Sobibor tokom Drugog svetskog rata i sovjetskog oficira Aleksandra Pečerskog. Kada je bio pripadnik ratnih zarobljenika u Sobiboru, Pečerski je 1943. godine uspeo da uradi nemoguće – organizovao je pobunu i masovni beg osuđenika. Mnogi od njih su kasnije uhvaćeni i umrli, a ostatak koji je vodio Pecherski uspeo je da se pridruži partizanima.

       

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Goran

  Gost - Goran

  Au koja ekipa sa slike...Sto rece Boban  "na mala vrata pokušavate biti deo pozitivne srpske istorije a to niste niti ćete moći"...
  • Ime: Goran
 • Gost - Boban

  Gost - Boban

  Kakve veze ima kominterne,komunisti koji su se borili protiv ,,srpskog hegemonizma,streljali popove,streljali političke protivničke,otimali uglednim srbima imanja,formirali pokrajine i republike na srpskoj teritoriji,izazivali ratove zbog ostanka na vlasti....na mala vrata pokušavate biti deo pozitivne srpske istorije a to niste nitićete moći...
  • Ime: Boban