Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. maj 2018.

Tačno u podne u podnožju srednjovekovnog utvrđenja Maglič svečano je otvoren “Maglič fest“ koji predstavlja borbe vitezova, stare zanate, predavanja i nastupe najboljih srpskih grupa koje izvode srednjovekovnu muziku

Ako ste zakasnili na samo otvaranje Maglič festa koji je u podne počeo podno srednjovekovnog utvrđenja Maglič i na viteške borbe koje su obeležile početak ovogodišnjeg srednjovekovnog spektakla, još nije kasno da napravite izlet i u prirodi uživate u sadržajima ove manifestacije.

Posle viteških borbi i priča o društvu Sveti. knez Lazar i društvu Beli orlovi, u 13.00 sati počeo je uspon na Maglič. Učestvuje više od 50 vitezova iz desetak različitih viteških družina. Pored dvadesetak borbi posetioci će moći da uživaju i u nastupima najboljih srpskih grupa koje izvode srednjovekovnu muziku. 

Viseći most preko Ibra, koji su bujice zimus oštetile, popravljen je - pa nema opasnosti po bezbednost posetilaca Maglič festa, osim što je na mostu, na početku uspona - vladala gužva.

U podnožju Magliča organizovan je i srednjovekovni bazar, a u samoj tvrđavi su predstavljeni stari zanati (kovačka vatra, drvodelja, kamenorezac...) Za posetioce su organizovana i zanimljiva istorijska predavanja, a oni koji vole da se takmiče moći će da se oprobaju i u viteškom vošeboju (trčanje u džakovima, bacanje kamena, skok u dalj...)

U 13.30 moći ćete da čujete priču o istorijatu Magliča u režiji glumaca Kraljevačkog pozorišta, a 15 minuta kasnije i legende o viteštvu i vitezovima Doline vekova. U 14 časova nastuićep grupa Runo, Heruvimi su na programu u 14.50, a potom slede kazivanja glumaca Kraljevačkog pozorišta, o Stefanu Prvovenčanom, Nemanjićima i Dolini vekova. Oko 15.15 posetioci će moći da se rashlade vinom koje će biti servirano u srednjovekovnim čašama. Oko 15.45 previđen je nastup grupe Kosovski božuri, a u 16:35 je nastup ansambl Renesansa. Ovogodišnji Maglič fest  čiji je organizator Turistička organizacija Kraljeva biće zatvoren večeras u 18.00 časova.

foto: Milovan Milenković

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments