Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. maj 2018.

Ulica koja će poneti ime dobrotvora iz Kanade (na desnoj obali Ibra) i Kej (na levoj obali Ibra), koji će se zvati po imenu zabotavljenog izumitelja svetskog glasa, koji je deo života proveo u Kraljevu – su paralelni, a evo koji deo grada je u pitanju

Prva tačka obimnog dnevnog reda današnje sednice gradske skupštine u Kraljevu je Predlog odluke o određivanju naziva trgova i ulica na teritoriji grada Kraljeva. Javnost je pre nekoliko dana saznala da je planirano (po nama sasvim zasluženo) da ulicu u Kraljevu dobije Milomir Glavčić, dobrotvor iz Kanade, koji je Kraljevu do sada, poklonio više od dva miliona evra (za most preko Ibra, magnetnu rezonancu, vrtić na Beranovcu, defibrilator za kardiologiju, a pre nekoliko dana i za skener). Biće to ulica na desnoj obali Ibra, koja se prostire od mosta Milomira Glavčića do kružnog toka u Ribnici.

Ukoliko se odbornici danas saglase sa predlogom, osim Ulice Milomira Glavčića, i zaboravljeni izumitelj Dobrivoje Božić, na inicijativu  Udruženja inženjera i tehničara i Narodne tehnike Kraljevo, dobiće svoj Kej, sa druge – gradske strane Ibra. Tako će se ubuduće šetalište koje se prostire levom obalom Ibra, od Starog Jasena do atletskog stadiona, zvati – Kej inženjera Dobrivoja Božića.

Deo života mašinski inženjer Dobrivoje Božić proveo je u Kraljevu, imao na desetine svetskih patenata, stvorio bogatstvo zbog kojeg su ga komunisti oterali u izgnanstvo, a danas priču o njemu i Božića kući u Ulici Tanaska Rajića ne zna puno Kraljevčana.

„Mudrim ljudima je svaka zemlja pogodna za stanovanje, jer je čitav svet domovina njihove duše“. Kažu da je ovim rečima kraljevački prota Savatije Božić 1947. godine ispratio u izgnanstvo svog sina Dobrivoja Božića i njegovu porodicu. Zamerali su Dobrivoju komunisti što je svojim patentima stekao bogatstvo, pa su ga posle Drugog svetskog rata optužili da je tokom rata sarađivao sa Nemcima. Najpre su tražili da se odrekne svoje kompletne nepokretne imovine, ali je on shvatio kuda će sve to odvesti, pa je preko noći spasavajući glavu, sa ženom i sinom Draganom, preko Jadranskog mora u motornom čamcu stigao u Italiju, odatle u Francusku, a onda u Kanadu, da sa 62 godine opet krene ispočetka. Zanimljiv život Dobrivoja Božića, i pre, i posle tog događaja, zaslužuje ovu priču.

Ovaj inženjer mašinstva, pronalazač i konstruktor prve savremene kočnice za šinska vozila, bio je najstarije od desetoro dece majke Bosiljke i oca prote Savatija Božića. Dobrivoje je rođen 1885. godine u Raški, gde mu je otac bio na službi. Kažu da se još u detinjstvu razlikovao od druge dece po svojoj radoznalosti da upozna svet. Jednom je, dok još nije znao šta je pasoš, Dobrivoje pokušao da pređe granicu sa željom da putuje po svetu i postane lađar. Mudri otac savetovao ga je da izuči škole i da „tek tada, kao učen čovek, a ne kao lađar, putuje po svetu“, što je mladi Dobrivoje i prihvatio. Ostatak priče o zaboravljenom izumitelju Dobrivoju Božiću, čije će ime nositi Kej sa leve obale Ibra, pročitajte na portalu Krug OVDE

 

 naslovna fotografija: Goran Bunardžić

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Gradjanin KVa

    Gost - Gradjanin KVa

    Lepa Ulica prava ,bez kuca bandere livada i na kraju smrdljiva stala sa ovcama e to je zasluga za takvog Coveka
    • Ime: Gradjanin KVa

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (night), 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
74%     1.8 m/s     33.119 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 16 °C
PON Low: 5 °C High: 11 °C
UTO Low: 3 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 15 °C
ČET Low: 7 °C High: 15 °C
PET Low: 2 °C High: 15 °C
SUB Low: 2 °C High: 15 °C