Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. maj 2018.

Udruženja „Kraljevački forum“, „Autizam“ Kraljevo i Unija organizacija osoba sa invaliditetom osmislili su projekt čiji je cilj korišćenje umetnosti u radu sa autističnim osobama, a deca sa autizmom danas su imala i prvu likovnu radionicu

Projektni i likovni tim udruženja „Kraljevački forum“, „Autizam“ Kraljevo i Unija organizacija osoba sainvaliditetom, danas su organizovali promotivnu likovnu radionicu mališana sa autizmom u okviru projekta „Umetnost ne poznaje autizam“.

Ivan Maričić iz udruženja „Autozam Kraljevo“ zahvalio se udruženju Kraljevački forum koje je, kako je rekao, izabralo baš ovu oseljivu grupu dece za rad u likovnim radionicama. Jer, cilj ovog projekta je korišćenje prednosti umetničkih radionica i same umetnosti u radu sa autostičnim osobama, radi pokretanja, poboljšanja i razvijanja njihove (ne)verbalne komunikacije i izražavanja intelektualnih i emocionalnih veština.

- Opšte je poznata stvar da su osobe sa autizmom loše motorički razvijene, a praksa je pokazala da crtanje, pisanje i slikanje razvijaju njihove motoričke sposobnosti. Kroz slikanje i umetnost oni uspevaju da kažu ono što bi želeli, a ne mogu rečima da iskažu – ocenio je Maričić.

Likovni deo tima, na čelu sa umetnikom i NTC vaspitačem Bojanom Otaševićem planiraju da kroz niz likovnih radionica „probude i otvore“ kod osoba sa autizmom njihov „unutrašnji svet“, da im ponudi veći broj materijala za slikanje i modeliranje i da se kroz stručni rad i praćenje aktivnosti osoba sa autizmom radi na njihovom, kako komunikatovnom, tako i stvaralačkom aspektu.

- Što se više ta likovnost bude razvijala, veća je šansa da se ostvare poželjni ciljevi svih učesnika u projektu. Za tako nešto je potrebno vreme, ali u tehničko-finansijska podrška – kaže Otašević, pojašnjavajući da će lekarski tim na projektu, sa svoje strane, konstatno pratiti napredak na likovnim radionicama osoba sa autizmom.

Projeka će, kako se očekuje, pomoći integraciji osoba sa autizmom u društvene tokove i njohovoj socijalizaciji.

Umetnost je odličan i veoma poželjan način podrške i pomoći osobama sa autizmom, jer im pomaže da ostvare komunikaciju sa spoljnim svetom, smatraju udruženja koja su pokrenula ovaj projekat, a činjenica da je već prva radionica danas pokazala da je bila pun pogodak, dobar je pokazatelj da su u pravu.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments