Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. maj 2018.

Primarni vod gradskog vodovoda doveden je do Mataruške Banje, on će biti priključen na postojeću sekundarnu mrežu, a dok traje ispitivanje kritićnih tačaka, meštani vodu treba da koriste isključivo kao tehničku, nikako za piće

Oko 4.000 meštana Mataruške Banje poslednjih sedmica je bez vode, što je prema oceni Marice Mijajlović, zamenice gradonačelnika Kraljeva, trenutno najurgentniji problem u gradu.  Ona je na čelu tima koji radi na rešavanju ovog problema.

- Problem je star možda i više od trideset godina i sigurno je trebalo ranije reagovati, ali svi želimo da građani Mataruške Banje što pre dobiju vodu ispravnu za korišćenje. Grad Kraljevo je i po zakonu obavezan da stane iza ovoga projekta i da angažuje svoje Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ koje je dalo sve svoje kapacitete, zajedno sa JP za uređivanje građevinskog zemljišta -  kaže Mijajlović.

Primarni vod „Vodovoda“ doveden je do Mataruške Banje, on će biti priključen na sekundarnu, već postojeću mrežu, a prethodno je trebalo par dana da se ispitaju pojedina kritična mesta gde može doći do pucanja u slučaju puštanja vode.

- Deo te sekundarne mreže se vodi na Prirodno lečilište Mataruška i Bogutovačka Banja, deo se vodi na JP za uređivanje građevinskog zemljišta i deo na mesnu zajednicu. Nad poslednja dva dela gazduje grad, a za deo koji se vodi Prirodno lečilište biće zatvoren vod – pojasnila je Mijajlovć, dodajući da se građanima mora obezbediti mogućnost da dobiju vodu i da će oni potpisivati ugovore sa „Vodovodom“, biti redovno snabdevani i plaćati svoje obaveze.

Potrebno je, rečeno je na konferenciji za novinare, da se takva mreža ozakoni, odnosno da se prenese na grad Kraljevo skupštinskom odlukom. Prema rečima zamenice gradonačelnika za ceo ovaj projekat sredstva će biti obezbeđena iz rebalansa gradskog budžeta. Potrebna je i rekonstrukcija postojeće sekundarne mreže, a dok se ne pređe na redovno snabdevanje, meštani Mataruške Banje primorani su da koriste vodu iz  cisterni. Na kojim lokacijama i u koje vreme će biti stacionirane cisterne čitajte OVDE

Milenko Stefanović, direktor JKP „Vodovod“ istakao je da postojeće rešenje nije ni konačno, ni potpuno.

- Ekipe „Vodovoda“ su na terenu gde obilaze sekundarnu mrežu, koja će i biti nadgledana, s obzirom na mogućnost pucanja i promene pritiska u instalacijama, pa molim građane Mataruške Banje kad su već dugo čekali, da se disciplinovano ponašaju i da radnike koji budu dolazili u njihove domove prime i pokažu im gde se nalaze vodomeri koje treba očitati, naročito tamo gde bude pucanja, da bi se taj problem što brže rešavao – istakao je Stefanović.

Nadležni su zamolili meštane da se racionalno ponašaju prilikom trošenje vode. Voda koju troše domaćinstva u početku neće biti naplaćena, zato što će se, zbog određene količine koja će biti potrebna za ispiranje odnosno za stavljanje u funkciju celokupne mreže, pojaviti određeni gubici, a taj trošak ne treba da snose građani.

Što se tiče građana koji su već platili priključak na gradski vodovod, za njih će dodatni trošak od 10.000 dinara po domaćinstvu biti raspoređen u 10 mesečnih rata, svi ostali za priključak će platiti 52.000 dinara, a cena kubika vode iz Matarušku Banju biće ista kao i za druge – za domaćinstva (bez kanalizacije) 58,25 dinara, a a sa kanalizacijom 84,85 dinara po kubnom metru.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments