Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. maj 2018.

Po javnom pozivu koji je otvoren do 29. juna, EU će sa više od 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova, a Kraljevo je među 99 samouprava koje mogu da konkurišu

Grad Kraljevo je jedna od lokalnih samouprava u kojima je razvojni program EU PRO predstavio četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije, za koje je Evropska unija (EU) izdvojila ukupno deset miliona evra. Cilj informativne sesije je da se predstavnici lokalnih samouprava iz Raškog, Moravičkog i Rasinskog okruga upoznaju sa načinom prijavljivanja i kriterijumima za izbor projekata.

Pravo učešća na pozivima ima 99 gradova i opština uključenih u realizaciju programa EU PRO, koji će imati priliku da osmisle i realizuju projekte koji se odnose na unapređenje javne i poslovne infrastrukture, kao i izradu planske i tehničke dokumentacije.

Razvojni program EU PRO finansira Evropska unija, uz podršku i asistenciju Vlade Srbije, a sprovodi ga organizacija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Prema rečima Jasmine Ilić, rukovodioca Sektora za infrastrukturu, program je počeo da radi 1. januara i vredan je ukupno dvadest pet miliona evra.

Od toga će jedan dobar iznos biti namenjen podršci malih i srednjih preduzeća, a drugi deo je vezan za infrastrukturu sa ukupnim ciljem da se poboljšaju uslovi u lokalnim samoupravama, a da se ekonomski razvoj pospeši. Lokalne samouprave se kvalifikuju za prijavljivanje za predloge projekata. Sa njima će program sklapati ugovore o dodeli bespovratnih sredstava. Najvažnije je da one prepoznaju svoje šanse u ovim pozivima i da napravimo jedan takmičarski duh. Nadamo se da će pozivi biti atraktivni lokalnim samoupravama i da će se javiti na pozive da bi se što pre krenulo sa implementacijom“, rekla je na info sesiji u našem gradu predstavnica programa zadužena za infrastrukturu.

Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture, koji je otvoren do 29. juna 2018. godine, Evropska unija će sa više od 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kako bi se unapredio kvalitet života stanovništva.

Poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra,  biće otvoren 24 meseca, a prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun ove godine. Lokalne samouprave na ovaj poziv mogu da konkurišu projektima koji se odnose na opremanje industrijskih zona, tehnoloških parkova ili turističkih destinacija, sa ciljem da se privuku nove investicije, što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.

Za poziv za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija, prvi presek za podnošenje predloga projekata je 11. jun 2018. godine, a sam poziv će biti otvoren godinu dana.

Putem javnog poziva za izradu planske dokumentacije, vrednosti 750.000 evra, koji je otvoren do 11. juna ove godine, biće podržani projekti izrade planova detaljne regulacije koji obuhvataju područja koja imaju potencijal da generišu ekonomsku aktivnost. 

Sesija u Kraljevu je, osim za domaćine, održana i za učesnike iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Lučana, Aleksandrovca, Brusa, Ćićevca, Kruševca, Trstenika, Varvarina, Novog Pazara, Raške, Tutina i Vrnjačke Banje. Goste je, u ime grada, pozdravila zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović i poželela im dobrodošlicu, dobar i uspešan rad. Ona je izrazila nadu da će posle nekoliko meseci svi biti zadovoljni opredeljenim sredstvima. 

Dugo godina sarađujemo na ovaj način i imamo, možda, najveću potrebu za novcem u ovom momentu, jer, kao što je poznato, u naš grad stiže „Leoni“, došla je „Taj grupa“ i čekaju nas obaveze, priključenje na komunalnu infrastrukturu. Grad Kraljevo nema dovoljno veliki budžet za to, budući da to nije mala cifra, i zato ćemo rado aplicirati na ovakvim programima. Nadamo se da će nam sredstva biti opredeljena, što ne znači da ćemo se bazirati samo na njima, ali će nam i te kako dobro doći za priključenje budućih fabrika na postojeću infrastrukturu. Mnogo toga imamo u planu, grad ima mnogo potreba, s obzirom na veliku teritoriju, i iskreno se nadam da ćemo dobiti, i opravdati, sredstva, na dobrobit svih građana grada Kraljeva“, poručila je zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović.

EU PRO će, od 15. do 18. maja, nakon info sesija održanih u Šapcu, Užicu, Kragujevcu i Kraljevu, nastaviti da predstavlja pozive u Smederevu, Zaječaru, Leskovcu i Nišu.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments