Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  3 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. maj 2018.

Oko hijadu zaljubljenika u prirodu danas je po, sve do ranog popodneva lepom vremenu, bilo deo tradicionalne turističko-sportsko-rekreativne manifestacije „Narcisu u pohode”, koja je na planini Stolovi održana 62. put

U organizaciji Planinarsko smučarskog društva „Gvozdac“, Planinarskog saveza Srbije i kraljevačke Turističke organizacije danas je na Stolovima 62. put održana manifestacija «Narcisu u pohode». Godinama je ova manifestacija, koja se na planini pored Kraljeva održava svakog maja, bila poznata pod nazivom «Berba narcisa», ali u međuvremenu je podignuta ekološka svest doprinela promeni njenog imena. Novi naziv «Narcisu u pohode» podrazumeva da je manifestacija namenjena zaljubljenicima u prirodu, planinu Stolovi sa najvišim vrhom od 1.375 metara i ovaj divni cvet koji treba da raste na planinskim livadama, a ne da posle izleta u prirodu završi u kuhinjskim vazama. Ove godine je onih koji su uživaju u prirodi i u potrazi za nacisima bilo, kako se procenuje, oko hiljadu.

Planinarima su na raspolaganju bile dve staze, u zavisnosti od kondicije učesnika. Duža staza je duga 21 km, sa 1000 metara uspona. (Kamenica-Orlovac-Ravni sto-Nilovska previja-Usovica 1375 mn)-Ravni sto-Orlovac-Debelo brdo-Brezna).

Učesnicima slabije kondicije bila je namenjena staza dužine 11 ilometara sa 700 metara uspona (Kamenica-Orlovac 938 mnv-Debelo brdo-Brezna). Kod nekadašnje osnovne škole u Brezni (sada planinarski dom «Zorica Gizdavić») bio je obezbeđen besplatan ručak (pasulj). Kiša je malo poremetila planove zaljubljenika, ali najuporniji su umeli da uživaju i u majskoj kiši.

Narcis je, na planinanama, vesnik proleća, cvet koji ima prirodno, umetničko i mitološko značenje.

Legenda kaže da je ime dobio po mladiću iz grčke mitologije Narcisu. Lep, ali hladan, nije hteo da uzvrati ljubav šumskoj nimfi Eho. Ona je umrla zbog neuzvraćene ljubavi, a Narcisa, koji je bio zaljubljen u svoj odraz na površini jezera, Bogovi su prokleli. Stalno je pokušavao da zagrli sebe, da poljubi usne koje mu se primiču. Sve se više razočaravao i patio, jer je shvatio da je to nemoguće. Nakon što je prvi put doživeo gubitak i tugu, Narcis umire, a oni koji su tražili njegovo telo - pronašli su samo lep cvet i nazvali ga po njemu.

Ove godine narcis je rano cvetao i «prošao», pa su se planinari trudili da pronađu retke preostale cvetale narcise, a neki su u šali govorili da bi ove godine manifestacija mogla da se zove i «konjima u pohode», jer je većina njih uživala u društvu divljih i pitomih konja na padinama Stolova koji su u netaknutoj prirodi umeli čak i da poziraju.

foto: Aleksandar Lazović

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments