Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. maj 2018.

SOS Dečje selo Kraljevo proslaviće 15. maj, međunarodni Dan porodica, uz podsećanje da je, prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji prošle godine više od 900 dece izdvojeno iz njihovih bioloških porodica

Sutra, utorak, 15. maj (u 18 časova), SOS Dečje selo Kraljevo proslaviće međunarodni Dan porodica. Svi prisutni, zabavljaće se porodično: SOS porodice i zaposleni učestvovaće u igrama bez granica, puštanju balona sa željama, za najuspešnije pripremljene su i simbolične nagrade.

U goste su pozvali i hraniteljske porodice iz Kraljeva, da zajedno proslave ovaj dan.

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji je u toku 2017. godine izdvojeno više od  900 dece iz njihovih bioloških porodica. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih roditelji, u nekom trenutku života, nisu u mogućnosti da brinu o svojim mališanima. Kako ne bi došlo do razdvajanja porodica, jedna od mera prevencije jeste i njihovo osnaživanje. Fondacija SOS Dečija sela Srbija jedna je od retkih organizacija u našoj zemlji koja ima program jačanja porodica u riziku.

Nekada porodice, koje su u teškoj situaciji ili krizi, ne mogu na adekvatan način da brinu o svojoj deci. U takvim porodicama, koje su prepoznate kao rizične, SOS Dečija sela Srbija rade sa roditeljima na jačanju njihovih kapaciteta za brigu o deci i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Od 2014. godine naša organizacija pomaže i porodicama u riziku od izdvajanja dece kroz programe „Jačanje porodica“. Programi se realizuju u saradnji sa Centrima za socijalni rad, centrima za porodični smeštaj i usvojenje, lokalnim organizacijama i institucijama. Prodicama u riziku, na koje nas upućuju lokalni partneri, pružamo edukativnu, savetodavnu, psiho-socijalnu i materijalnu podršku, i to na tri lokacije - u Beogradu, Nišu i Obrenovcu. Ono što čini osnovu našeg rada je individualni pristup, stalni terenski rad sa porodicama, kućne posete i rad sa socijalnom mrežom koja treba da pomogne porodici i fokus na snage porodice a ne na probleme, uz akativno učešće svih njenih članova. Od početka ovog programa do danas, osnažili smo više od 600 porodica, od kojih je 65% samoodrživo po izlasku iz programa. Napredak osnaženih porodica nastavljamo periodično da pratimo i nakon formalnog završetka rada sa njima,“ izjavila je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija.

U želji da podigne svest javnosti o značaju odrastanja deteta u sigurnom porodičnom okruženju ispunjenom ljubavlju, SOS Dečija sela Srbija će i ove godine obeležiti Međunarodni dan porodice. Različite aktivnosti za decu i roditelje biće organizovane na nekoliko lokacija na kojima ova organizacija sprovodi svoje programe. Osim u Kraljevu ovaj dan će biti obeležen u Obrenovcu, Nišu, a u osam izbegličkih kampova. biće organizovane kreativne radionice.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji skoro 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja. U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments