Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. maj 2018.

Na svečanoj akademiji, u znak sećanja na Florens Najtingel, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kraljeva, dodelilo je nagrade najboljim timovima i pojedincima iz Doma zdravlja i Opšte bolnice ''Studenica''

U znak sećanja na Florens Najntingejl i njen rad na uspostavljanju osnova za nastanak i razvoj sestrinstva, 12. maj se slavi kao međunarodni dan medicinskih sestara.

Ova hrabra žena, koja je svojim delima ispisala najsvetlije stranice medicinske nege bolesnika, rođena je 12. maja 1820. godine u Firenci, po kojoj je dobila ime. Poreklo iz imućne engleske porodice omogućilo joj je kvalitetno obrazovanje i mnoga putovanja. Govorila je sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere koje je ona uvela u sanitetsku službu se i danas sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka.

Smatrala je da su za dobro funkcionisanje sestrinstva najvažnija dva uslova: dobro poznavanje nege bolesnika kao specifične medicinske veštine i visoka moralna zrelost medicinske sestre.

Vodeći se ovim principima i na osnovu utvrđenih kriterijuma, Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kraljeva je dodelilo nagrade najboljim timovima i pojedincima iz Doma zdravlja i Opšte bolnice ''Studenica'', koji su svojim radom dali najveći doprinos razvoju savremenog sestrinstva u protekloj godini.

Iz Doma zdravlja Kraljevo najbolji je sestrinski tim Službe za zdravstvenu zaštitu žena, a nagradu je uručila Stanimirka Vasić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kraljevo.

Iz Opšte bolnice ''Studenica'' nagrađena su dva tima i to tim iz Službe za laboratorijsku dijagnostiku i iz Odseka za gastroenterologiju, nagrade su uručile Stanimirka Vasić i Marija Mijajlović, glavna sestra OB ''Studenica''.

Najbolja medicinska sestra, koja je ovo priznanje zaslužila svojim radom i tako najviše doprinela razvoju kraljevačkog sestrinstva, je Jelena Čorbić iz Službe za hitnu medicinsku pomoć. Nagradu su joj, uz čestitke, uručile Stanimirka Vasić, predsednica Udruženja MST i Marija Mijajlović, zamenica predsednice Udruženja.

Medicinskim sestrama i tehničarima koji su autori nagrađenih radova na stručnim skupovima, takođe su uručene zahvalnice.

Na Prvom nacionalnom kongresu Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije sa međunarodnim učešćem, nagrađene su:

Ana Vujić, Služba opšte hirurgije, za usmenu prezentaciju rada ''Uloga medicinske sestre – tehničara u zbrinjavanju pacijenata sa akutnim gastrointestinalnim krvarenjem'';

Zorana Jović, Služba opšte hirurgije, za usmenu prezentaciju rada ''Gasna gangrena – proces zdravstvene nege'';

Jelica Vulić, Služba za urgentni prijem, za poster prezentaciju rada ''Prva pomoć, trijaža i zbrinjavanje vitalno ugroženoh pacijenta – masovne nesreće'';

Nemanja Todorović, Služba za urgentni prijem, za poster prezentaciju rada ''Zbrinjavanje politraumatizovanih pacijenata – medicinska sestra kao član tima'':

Na trećem Simpozijumu medicinskih sestara i tehničara iz prakse, sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara Brčko distrikt Bosna i Hercegovina, nagrađena je usmena prezentacija rada ''Vakcinacija MMR vakcinom, nevakcinacija – epidemija'', autora Marije Mijajlović – glavne sestre OB ''Studenica'';

Na nacionalnom Simpozijumu održanom u Beogradu od 10. do 12. maja ove godine, nagrađeni su:

Stanimirka Vasić, Služba pulmologije, za rad ''Tromboembolija pluća – prikaz slučaja'';

Tamara Ćurčić, Služba za hitnu medicinsku pomoć, za rad ''Incidencija i faktori rizika u nastanku koronarnog sindroma u populaciji mlađeg životnog doba – u periodu od 01.01.2013. do 31.12.2017. godine'';

Dragana Vukajlović, Služba dečje hirurgije, za rad ''Ciste na jajniku u adolescentnom periodu – prikaz slučaja.

V. d. direktor bolnice dr Zoran Mrvić čestitao je nagrađenima i još jednom pohvalio savestan rad medicinskih sestara i tehničara, koji su najbrojniji i veoma važna karika u lečenju bolesnika. Takođe, oni su velika pomoć i podrška lekarima u svakodnevnom radu. Istakavši da su uslovi u kojima rade znatno bolji nego ranije, izrazio je nadu da će njihov kvalitetan rad u narednom periodu pratiti i adekvatne zarade.

Dr Mirjana Krčevinac,  direktorka Doma zdravlja, rekla je da nagrade odlaze u prave ruke. Služba za zdravstvenu zaštitu žena je, po rezultatima koje je ostvarila u sprovođenju skrininga na karcinom grlića materice, u samom vrhu u Srbiji, što je u velikoj meri zasluga i medicinskih sestara iz ove Službe. Jelena Čorbić, medicinska sestra iz Službe za hitnu medicinsku pomoć je takođe neko ko svojim radom i zalaganjem predstavlja pravi primer mlađim koleginicama.

U umetničkom delu programa nastupio je hor škole ''IV kraljevački bataljon'' pod rukovodstvom profesorke Lidije Spaski. Svojim pesmama i  emotivnim izvođenjem obojili su ovaj skup posebnom emocijom, kojom je preneta neizmerna zahvalnost medicinskim sestrama za požrtvovan rad u procesu lečenja i nege pacijenata.

                        Dragana Petrović, PR Opšte bolnice „Studenica“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Nije vam lako, imate veliko srce, ali ima i onih, vaših kolega i koleginica, koji vam narušavaju ugled i nipodaštavaju sve one vaše žrtve zarad našeg zdravlja. Pokušajte da se distancirate od onih koji vas brukaju, ne dozvolite da vas sugrađani svrstavaju u isti koš sa onima koji kaljaju ugled vašeg plemenitog poziva.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Bivša pacijentkinja

  Gost - Bivša pacijentkinja

  Sve pohvale ovim divnim osobama i čestitke na zasluženim nagradama.Ležala sam na koronarnom odeljenju i mislim da je svaka od tih divnih sestara zaslužila nagradu.Kad je čovek bespomocan lepa reč i požrtvovanost daju snagu daozdravi.
  • Ime: Bivša pacijentkinja