Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. maj 2018.

Meštani Mataruške Banje imaju nevolja sa vodosnabdevanjem, radom mesne ambulante, obdaništa, a za sve je krivac bivše lečilište kojim se poslednjih decenija gazdovalo tako da je otišlo u stečaj

Dve banje, Mataruška i Bogutovačka na području grada Kraljeva su bez ijednog gosta, bar u hotelima i vilama. Tako je to skoro pet godina, a da nevolja bude veća ta situacija sve više pogađa i meštane. Ne samo što nema priliva novca od turizma nego je njih oko četiri hiljade u Mataruškoj Banji već nedeljama bilo bez vode. Uz to, imaju i probleme sa funkcionisanjem lokalne ambulante, obdaništa... To je epilog, reklo bi se, naših slika i prilika. Jer, sekundarna vodovodna mreža u ovom mestu bila je u trojnom vlasništvu: deo je pripadao pomenutom lečilištu, deo gradskoj direkciji za urbanizam i izgradnju u Kraljevu, a deo mesnoj zajednici. I, funkcionisalo je to nekako dok lečilište nije otišlo u stečaj, a bilo je to krajem 2016. godine. Od tada potrošnja vode nije ni obračunavana, vodomeri nisu ni čitani, meštani i da su hteli nisu imali kome da plate potrošenu vodu. Tako su se gomilali dugovi i za struju koja pokreće vodovodne pumpe, pa je zbog duga od oko tri miliona dinara lečilištu isključena struja. Stoga je morao da reaguje grad, najpre snabdevanjem meštana vodom iz cisterni, a onda je JP „Vodovod” naloženo da hitno preuzme nadležnost nad mrežom.

Mi smo već imali primarni vod do Mataruške Banje, ali priključak sekundarnog vodovoda, koji je građen samoinicijativno, nestručno i bez plana doveo je do toga da cevi pucaju pod daleko jačim pritiskom pa smo morali danima da intervenišemo. I, još ta voda nije za piće ali će uskoro biti. Međutim, da bismo mi preuzeli gazdovanje grad mora rebalansom budžeta da izdvoji oko 16 miliona dinara, kako bismo mrežu valjano doveli u red, legalizovali i preneli vlasništvo na naše javno preduzeće. To je samo deo problema u priključenju oko 1.400 novih korisnika koje ubuduće moramo redovno i kvalitetno da snabdevamo pijaćom vodom – kaže dr Milenko Stefanović, direktor kraljevačkog „Vodovoda”.

Kad je lečilištu uskraćena struja, probleme sa funkcionisanjem imaju i druge ustanove poput ambulante, obdaništa... Nada meštana je u privatizaciji banja, to jest banjskih lečilišta i u Mataruškoj i u Bogutovačkoj Banji. Pokušano je to ranije, pre šest, sedam godina pa je banjski kapital više od 15 puta nuđena na aukcijsku prodaju. Ali, uslovi za privatizaciju su očigledno bili nerealni, jer je budući kupac, kojeg nikako nije bilo ni na pomolu, morao već da poseduje hotel sa četiri zvezdice i godišnji promet u turizmu od oko tri miliona evra. Kapital lečilišta je procenjivan na 135 miliona dinara, a budućem gazdi nametana je i obaveza investicionog ulaganja od oko dva miliona evra. Za taj novac on je trebalo da dobije dva hotela, četiri vile i objekte lečilišta u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji. Buduću vlasnik imao bi i pravo korišćenja lekovitih voda i parkova površine od oko 12 hektara. Pošto ta prodaja nije uspela, tadašnje rukovodstvo se dosetilo da lečilišta ove dve banje pokloni državi, bez ikakve naknade. To je učinjeno jula 2013. godine, ali je država bila još lošiji gazda od tadašnjeg neuspešnog rukovodstva pa su u novembru 2016. oba lečilišta otišla u stečaj. Oko stotinu radnika uzelo je ponuđeno socijalnim programom, ali ne i dug za neisplaćene zarade koji je sada i najveći u ukupnoj zaduženosti lečilišta od oko dva miliona evra.

Dobro je što je stečajno rukovodstvo dobilo prošle godine spor sa državom, pa je pomenuti kapital vraćen ustanovi „Prirodno lečilište Mataruška i Bogutovačka banja”, kao i i to što se iako prazni dobro održavaju hoteli i parkovi u obe banje. Istina, iako na najnovijem konkursu za prodaju propalih banja nema ove dve, od lokalnih političara doznajemo da će te ponude o prodaji banjskog kapitala iz stečaja biti ovog leta i da ima zainteresovanih za kupovinu, makar po ceni bar za koji dinar iznad pomenutog dugovanja radnicima i ranijim dobavljačima. Najvažnije je da se gosti vrate u ove banje, i one istinski budu mesta za lečenje i odmor. Jer, podsećanja radi, Mataruška Banja je bila nadaleko poznato pošto njena lekovita voda blagotvorno deluje na lečenje steriliteta i raznih reumatskih bolesti, dok se Bogutovačka pročula kao banja za živce, jer se njena voda pokazala kao posebno lekovita za razna neuropsihijatrijska oboljenja.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: Politika

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments