Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

3. jun 2018.

Na najvišoj koti planine Stolovi, vladika žički Justin i sveštenstvo eparhije osveštali su temelj i postament krsta koji će biti visok 33,5 metra i težak 40 tona, a Kraljevu, kažu, doneti epitet „srpski Rio“

Simbolika je jasna: predviđeno je da pravoslavni krst na Usovici, najvišem vrhu planine Stolovi, bude visok 33,5 metara, sa asocijacijom na broj godina koliko je imao Isus Hrist kada je umro. Već desetak godina traje izgradnja ovog, kako je zamišljeno, jednog od budućih simbola Kraljeva, a svi koji rade angažovani su – dobrovoljno. Za izgradnju krsta postoji blagoslov episkopa žičkog Justina, koji je, uz pravoslavni obred, zajedno sa sveštenstvom eparhije, osveštao temelj i izgrađeni postament na koji treba da bude postavljen krst težak oko 40 tona.

Pre nekoliko godina, vest o izgradnji ovog krsta pokrenula je u javnosti najrazličitije komentara, posebno posle najava da će, posle krsta kod Skoplja, ovaj na Stolovima biće najvidljiviji pravoslavni simbol u ovom delu Balkana.

Postoje procene da će izgradnja krsta na Stolovima koštati više od 100.000 evra.

Krst kao simbol hrišćanstva već postoji u selu Progorelica kod Kraljeva, a na realizaciju čeka i projekat krsta na Gradini, na vrhu planine Kotlenik, preko puta planinskog venca Stolovi.

Sveštenik Ljubinko Kostić, koji je predsednik Odbora za postavljanje krsta na Stolovima, više puta je isticao da znamenja koja se podižu sa blagoslovom crkve nisu samo gola građevina, jer svedoče da u Srbiji nije umro zadužbinarski duh i da „u najteža vremena niču uvek najlepša i najvažnija ostvarenja.

foto: Goran Jekić

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - Ja

  Gost - Ja

  Ja ne mogu da razumem ovakve komentare?! Izgradnja jednog simbola vere kao nacionalne personifikacije, kakav god da je teško da može doći pod "znak pitanja". Ono što je takodje nerazumljivo je činjenica da se ovo proglašava za "megalomansko", "lažno" i "bahato", jer zaboga košta 100.000 evra. To reći u momentu kada u ovom jadnom gradu (a da ne pominjem prestonicu ili celu Srbiju) na desetine bivših "konduktera" i ostalih moralnih gromada voze auta koje su skuplji od tog "famoznog" krsta. Druga reč koja me ovde buni je KRADJA?!! Izvini a kako se to krade aki niko nije obavezan da da ni jedan dinar (Crkvi) ako to ne želi, molim te da ako to znaš kažeš ovima na vlasti jer će tada podići ogromnu bisti tebe umesto krsta. Pa još moralisati kako pola srbije gladuje i tako dalje, stvarno je u najmanju ruku degutantno, ako ste zaboravili novogodišnja jelka je koštala 80.000 eura?! Ali da, to je zbog turizma... Fontana? Subvencije? Privatizacije?  Pa to je sve u redu samo da nije, nedaj Bože: "primitivno , lažno i megalomansko pravoslavlje!
  • Ime: Ja
  • Gost - El Cid

   Gost - El Cid

   Suština hrišćanstva, onog izvornog, pravog,  oduvek je bila umerenost, skromnost, izbegavanje materijalističkih parafernalija. Sada neko govori o simbolici nacionalnog stradanja da bi opravdao podizanje krsta!? To je klasična manipulacija, besmisao, praznina! Misija crkve, između ostalog, jeste i da brine o svom stadu a stado je duboko zalutalo u mračnu šumu. Ne vidim bilo kakvu delatnost ovih sveštenih lica (čast izuzecima) da se narodu priđe i dela u njegovu korist u današnjoj džungli opasnosti i prevara koje je nametnuo profit kao isključivo merilo i carstvo potrošačke groznice koja je čovek otuđila do te mere da nije sposoban da prepozna smisao od besmisla. A krst na vrh brda (ko zna koji po redu) je samo spomenik onih koji nemaju duhovne rezultate iza sebe pa bi hiperprodukcijom hramova (inače polupraznih) i krstova, zavarali svoju nečistu savest.
   • Ime: El Cid
 • Gost - El Cid

  Gost - El Cid

  Ne mogu više da podnesem ovo primitivno , lažno i megalomansko pravoslavlje! Sve luđa od luđe ideje, manija podizanja krstova, spomenika a zapravo samo odlična prilika za krađu i lopovluk! Kakav krst na vrhu Stolova, kome, čemu? Kakva simbolika kakvi bakrači. Pola naroda bukvalno gladuje i jedva preživljava oni troše desetine hiljada evra za gluposti, za kaprice, za nečije nebulozne projekcije veličine pod maskom "simbolike".
  • Ime: El Cid
 • Gost - Boban

  Gost - Boban

  Postkomunističke pokajnice !!!!!!!!! Bog vam možda oprosti al Srbi neće!
  • Ime: Boban
 • Gost - Djale

  Gost - Djale

  Joj do moga unisti nas droga joj
  • Ime: Djale