Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. jun 2018.

Pre godinu dana u Kraljevu je na kvadratnom kilometru, prema procenama stručnjaka bilo oko hiljadu glodara, prošle jeseni sprovedena je deratizacija, a i ove je u te, svrhe izdvojeno 3,5 miliona dinara iz gradskog budžeta

Zbog toga što u Kraljevu više od 20 godina nije rađena sistematska deratizacija, pacovi su se, u Kraljevu toliko bili namnožili da su počeli da izlaze i na centralno gradsko šetalište, čak i u vreme kada je na ulicama mnogo ljudi. Dešavalo se da na Trgu srpskih ratnika dete prospe kokice, na koje bi odmah, ispod klupica koje oivičuju trg i gde se sakuplja mnogo Kraljevčana, navalila porodica pacova.

Na kvadratnom kilometru, prema procenama stručnjaka, bilo je oko hiljadu glodara, koji su prenosioci opakih bolesti, od tularemije do besnila. Pacova je bilo svuda: u podrumima, ispod trafika, na napuštenim placevima u gradskom jezgru, oko kontejnera.

Posle više od 20 godina, krajem septembra 2017. godine posao sistematske deratizacije u Kraljevu započeli su Zavod za javno zdravlje i Veterinarsko-specijalistički institut Kraljevo, a ove godine za isti posao iz gradskog budžeta izdvojeno je 3,5 miliona dinara.

Prema mišljenju Miodraga Rajkovića, šefa Odeljenja za zaštitu životne sredine kraljevačkom u Veterinarsko-specijalističkom institutu, posle prošlogodišnje sistematske deratizacaije, populacija glodara je sada pod kontrolom, a zahvaljujući sredstvima izdvojenim za nastavak sistematske deratizacije, ona će kontinuirano biti sprovođena do novembra ove godine. Prva faza ovog posla podrazumeva postavljanje mamaca na parkovske površine, gradska groblja, probalje reka, u toplovode i kanalizacione odvode. Druga faza sprovodi se u jesen kada kreće povlačenje glodara u zatvorene prostore.

- Tada počinjemo sistematsku kontrolu populacije glodara u stambenim i poslovnim prostorima, uz istovremeno postavljanje mamaca u toplovode i kanalizaciju  - ističe Rajković, dodajući da više nema pojave glodara ni u večernjim satima kao nekada.

On, međutim, pojašnjava da se populacija glodara ne suzbija samo kada njihov broj raste, već da situacija mora stalno da se drži pod kontrolom.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments