Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. jun 2018.

Početnička nesnalaženja i nepoznavanje obaveza i ovlašćenja profesionalnih upravnika u stambenim zgradama u Kraljevu dovode i do komičnih situacija, ali i „hitnih” poziva poput „ovde kod mene, na spratu crkla sijalica...”

Pod pretnjom novčanih kazni u Kraljevu je ubrzan postupak registracije stambenih zajednica i izbor upravnika stambenih zgrada. Tako je, doznajemo u gradskom odeljenju za urbanizam, pod brigom profesionalnih upravnika 520 stambenih jedinica. Ima, naravno, i onih koji su upravnike izabrali iz svojih redova i kad se sve sabere ostalo je da se sastanu i taj posao obave stanari u još tridesetak stambenih zgrada.

Među devet profesionalnih upravnika ima i onih kojima je poverena briga čak za oko četrdesetak zgrada i koji od svakog vlasnika stana ili lokala dobijaju po 350 dinara mesečno. Uz to, sledi plaćanje tekućeg i investicionog održavanja pa se tu za porodice nakupi mesečni trošak od oko hiljadu dinara. A, kad se nešto plaća a uz nedovoljnu upućenosti o nadležnostima i obavezama upravnika zgrada onda i na samim izbornim skupovima budući upravnici dobijaju „zadatke”: da se odmah popravi lift, krov zgrade, da se hitno sredi podrum, da se iz podrumskih prostorija izbace zamrzivači priključeni na zajedničku potrošnju, da se odmah ulaz okreči...

Kreće tu i prepirka među stanarima, jer, primera radi, one na nižim spratovima mnogo ne zanima krov i lift pa su pre za sređivanje podruma, a komšije sa viših spratova su za održavanje lifta i popravku krova pa redom do podruma... I, tako od profesionalnih upravnika koji već dva, tri meseca rade doznajemo da su sve učestaliji i „hitni” pozivi poput „ovde kod mene, na spratu crkla sijalica...”, „domaru, molim vas intervenišite, ovde ispred zgrade deca dižu graju”... Ako na takve sitnice upravnik ne reaguje često slede i potpitanja „zašto te plaćamo” a već ima i ozbiljnih pretnji o smenama.

Ljudi bi da dobiju odmah ono o čemu dve, tri decenije niko nije brinuo. Vlasnici stanova nisu shvatali da su i vlasnici zajedničkih delova zgrade pa sada, recimo, fasade otpadaju, krovovi prokišnjavaju, ulazi su neokrečeni, nema protivpožarnih aparata, u podrumima voda, a liftove povremeno popravljaju i retko se gde zna u kakvom su bezbednosnom stanju. I, sad bi sve to hteli odmah iako se na računu određene stambene zajednice nije prikupilo ni za zamenu sijalica. Neke ozbiljne zahvate, poput popravke krovova, fasada, izolacije u podrumima neće moći ni da obave sami ni za period od pet, šest godina. Zato je neophodna pomoć lokalne zajendice u smislu sufinansiranja ili davanja povoljnih kredita. U pojedinim zemljama se to tako radi, čak se i iz fondova EU dobijaju novčana sredstva – kaže Vladislav Basekić, profesionalni upravnik, koji je na tu dužnost izabran u 35 stambenih zajednica u Kraljevu.

On dodaje da je reč uglavnom o početničkom nesnalaženju pa, recimo, ima problema i oko blagovremenog obezbeđenja majstora. Kraljevačka stambena agencija, koja brine o održavanju pedesetak zgrada, ima svoje majstore i te usluge naplaćuje 12 odsto od svote prikupljenje za održavanje zgrade, ali upravnici „profesionalci” su prinuđeni da majstore sami traže:

Bilo bi dobro da gradska javna preduzeća, poput „Vodovoda”, „Čistoće” i drugih u kojima su zaposleni majstori raznih profila imaju i cene svojih usluga koje bi mi plaćali firmi, a ne da na njihove majstore čekamo i da ih angažujemo posle radnog vremena. Tu je još niz poteškoća koje valja otkloniti da bi ovaj, inače dobro osmišljen sistem, što bolje finkcionisao – naglašava Basekić.

tekst i foto: Miroljub Dugalić 

izvor: "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - MKV1

    Gost - MKV1

    Ako ima toliko poteškoća, to nije dobro osmišljen sistem. Mada, moram da priznam, nije toliko problem u nedovoljno dobro osmišljenom sistemu, već u ljudima koji nisu "kultivisani"  za kolektivno stanovanje. Uz to je prisutna poslovično loše materijalno stanje stanara, pa im i zamena sijalica nije lako ostvarljiv poduhvat. Rekonstrukcija krovova, instalacija, nabavka protiv-požarnih aparata ili nešto slično je nemoguća misija...
    • Ime: MKV1