Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. jun 2018.

Primedbe građana da u Kraljevu i okolini javna rasveta “škilji”, demantuju u gradskom Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem, tvrdeći da je reč o novim led sijalicama na koje se treba navići

Od početka ove godine javna rasveta u Kraljevu, prigradskim naseljima i obližnjim selima troši hrvatsku struju, ali sijalice na mnogim mestima slabo svetle. Da li zbog slabe struje ili novih sijalica?

No, krenimo redom. Bilo je oko tog izbora distributera „kurcšlusa” u gradu, ali šta se tu može govorili su nadležni, odluku je diktiralo slobodno tržište. Naime, prošle godine je raspisana nabavka za snabdevanje strujom javne rasvete u Kraljevu. Procenjena vrednost bila je 80 miliona dinara za period snabdevanja od godinu dana. Na konkurs se ponudom javio EPS koji je tražio 80 miliona i 40.000 dinara i hrvatski distributer HEP čija je ponuda bila 79 miliona i 518.000 dinara. Pošto je EPS takvo ponuđenom cenom „probio” procenjenu vrednost i nije imao pravo da koristi mogućnost sniženja od pet odsto na ime zaštite domaćeg proizvođača komisiji nije preostalo ništa drugo nego da se odluči za snabdevača iz Hrvatske. Grad Kraljevo je onda EPS-u isplatilo dug od oko 16 miliona dinara i „prikačilo” se na HEP.

Podesilo se, međutim, da u istom periodu počne i realizacija projekta zamene živinih sijalica sa slovenačkim led svetiljkama. Od ukupno 16.000 svetiljki u sistemu ovdašnje javne rasvete, devet hiljada je bilo živinih, onih zabranjenih zbog sadržaja toksičnih hemikalija, a i štednja je diktirala takvu zamenu. Taj posao se odvija prema planu i do sada je zamenjeno oko šest hiljada pa je ostalo da se još ugradi oko tri hiljade led sijalica. Montiran je i dobar deo nove opreme pa će, doznajemo u gradskoj direkciji za urbanizam, kompletan posao biti okončan početkom naredne godine, a ta investicija podrazumeva ukupno ulaganje od 364 miliona dinara.

Nosilac posla je kraljevačka „Elektromontaža” a isporučilac svetiljki i opreme je firma „Lumenija” iz Slovenije. Zato smo od slovenačke države, na ime podrške njihove vlade svojim privrednicima, dobili donaciju od 102 miliona dinara. Na ovu rasvetu imamo i garanciju od deset godina – kaže Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju u Kraljevu.

Međutim, džaba i donacija i dugogodišnja garancija kad je sve više Kraljevčana koji imaju primedbe da nova rasveta, na mnogim mestima, „tinja”, „samo čkilji” pogotovo u odnosu na prethodnu. I, krenula je, pomalo i šaljiva polemika, to jest dilema da li je slaba hrvatska struja ili su slabe slovenačke sijalice?

Nije ni jedno ni drugo, već se građani moraju navići na to da led rasveta ne rasipa tako široko svetlo kao ono ranije kada su mnogima od javne rasvete bila osvetljena i dvorišta. Istina, ima mesta gde svetiljke nismo mogli da montiramo na propisanoj udaljenosti, ali kad se kompletna zamena obavi stručnjaci i majstori „Elektromontaže” krenuće u detaljne provere i popravke. Uglavnom, prema dosadašnjoj potrošnji mi beležimo uštedu od skoro trideset odsto pa računamo da ćemo ove godine umesto 140 na ime troškova rasvete potrošiti oko 100 miliona dinara. Narednih godina će ta ušteda biti još veća – tvrdi Nestorović.

Ostaje još samo da se sistem tako popravi i dotera da za manje pare svetli jače, a i da se građani naviknu da nema rasipanja svetlosti...

autor: M. Dugalić 

izvor: "Politika"

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:0 am   |   Sunset: 5:43 pm
91%     2.2 m/s     33.187 bar
Forecast
NED Low: 8 °C High: 12 °C
PON Low: 5 °C High: 13 °C
UTO Low: 6 °C High: 14 °C
SRE Low: 2 °C High: 15 °C
ČET Low: 3 °C High: 10 °C
PET Low: 3 °C High: 15 °C
SUB Low: 5 °C High: 18 °C
NED Low: 5 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 16 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C