Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

3. jul 2018.

Tražimo samo da u bezbednim uslovima lečimo svoje pacijente i da se u bolnici poštuju red i zakon, naš protest nije politički motivisan, poručeno na današnjem štrajku upozorenja lekara, farmaceuta i medicinskih sestara u Kraljevu

Red i poštovanje zakona u suštini je sve što traže dva strukovna sindikata – Sindikat lekara i farmaceuta i Sindikat medicinskih sestara Srbije, poručio je danas u Kraljevu dr   Rade Panić, anesteziolog u Opštoj bolnici “Studenica” i predsednik Štrajkačkog odbora ova dva strukovna sindikata na protestu ispred kraljevačke bolnice.

Zahtev stotinak učesnika protesta, upućen rukovodstvu bolnice je najpre poboljšanje uslova rada, jer prema rečima Panića i ostalih koji su na protestu govorili medicinsko osoblje radi na neispravnim aparatima i u nebezbednim uslovima.

- Bolnici fali 15 odsto lekara i sestara, naše plate su za 30 odsto manje nego u regionu, tražimo da u bezbednim uslovima lečimo naše pacijente – naveo je Panić, pominjući sve ranije sporove oko (ne)ispravnosti aparata za anesteziju i situaciju zbog kojih su anesteziolozi u februaru ove godine odbili da uđu u operacionu salu.

Panić je dodao da zaposleni ne mogu da dozvole da rade po aneksima ugovorima koji su doneti na osnovu Akta o proceni rizika na radnom mestu u Opštoj bolnici “Studenica” Taj akt i svi drugi iz njega proizašli nezakoniti su, tvrdi Panić, ističući da su to potvrdile i Inspekcija rada i Uprava za bezbednost, zbog čega su česnici štrajka upozorenja su tražili da se taj akt povuče.

Panić kaže da je veliki problem što umesto 35 pacijenata u ambulantama dnevno bude zakazan pregled duplo više pacijenata.

Medicinski tehničar Miloš Protić sa Odeljenja za anesteziologiju tvrdi da broj radnih sati nije isti za sve, kao i da, čak i zimi, u pratnju pacijenata koji se iz Kraljeva transportuju do neke bolje opremljene bolnice, kada je napolju temperatura u minusu, mora da ide bez ikakve opreme, samo u tankoj uniformi.

Direktor bolnice Zoran Mrvić, najavio je u telefonskom razgovoru da će narednih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će, dati odgovore na pitanja koja su postavljena na današnjem štrajku upozorenja.

Prema rečima tehničara Srđana Rankovića, koji radi u Prijemnoj službi kraljevačke bolnice, štrajk upozorenja nema nikakvu političku konotaciju, jer protestuje i on, iako sa ponosom ističe da je član Srpske napredne stranke.

- Skup je strogo profesionalne prirode, a nadam se d aće poslovodstvo bolnice imati dovoljno razumevanja da se dogovore sa sindikatima, inače ćemo morati generalnim štrajkom da zatražimo smenu kompletnog menadžmenta – poručio je Ranković.

Ortoped dr Dragiša Kostić kaže da bolnica u Kraljevu danas ia tri ortopeda, a da treba da ih ima osam I da će se svim silama boroti protiv zatvaranja Transfuzije u Kraljevu, jer je to služba koju je pre 60 godina osnovao njegov otac.

I dr Slađana Petrović govorila je o, kako je navela, borbi kolega iz kraljevačke Transfuzije da se izbore da ostanu u sastavu bolnice u Kraljevu koja pokriva teritoriju od oko 330.000 pacijenata.

- Potpuno je bespredmetno govoriti da će neko bolje organizovati rezerve krvi u bolnici koja je udaljena 50 kilometara, nego u našoj. Nemoguće je u hitnim situacijama doći do rezervi krvi, jer kada se dogodi udes na Ibarskoj magistrali, pa bude više povređenih, oni tokom noći odreaguju sa nekoliko desetina jedinica krvi. Mislite li da ćemo to moći da dobijemo iz Niša ili Kragujevca? Ja zaista ne mogu to da zamislim – kategorična je dr Petrović.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - milica

  Gost - milica

  Transfuziju zadrzite, a onu malu otpustite... strasno je neljubazna...
  • Ime: milica
 • Gost - milica

  Gost - milica

  Transfuziju zadrzite, a onu malu otpustite... strasno je neljubazna...
  • Ime: milica

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:57 am   |   Sunset: 5:46 pm
81%     2.7 m/s     33.085 bar
Forecast
PET Low: 9 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 8 °C High: 13 °C
PON Low: 5 °C High: 11 °C
UTO Low: 6 °C High: 12 °C
SRE Low: 3 °C High: 11 °C
ČET Low: 3 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C
NED Low: 1 °C High: 12 °C