Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. jul 2018.

Iako je obeležavanje 4. jula, nekadašnjeg državnog praznika Dana borca, Vlada Srbije ukinula 2001. godine, u Kraljevu se sećanje na žrtve Drugog svetskog rata i dalje nezvanično obeležava ponovo od 2008. godine

Polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice, Kraljevo je obeležilo Dan borca. Na Spomenik otpora i pobede venac su, najpre, u ime grada Kraljeva, položili zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović i pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović, a onda su poštu borcima koji su učestvovali u oslobađanju zemlje odali i članovi Gradskog veća, predstavnici vojske, policije, Bezbednosno-informativne agencije, boračkih i drugih udruženja i organizacija.

Grad Kraljevo obeležavao je 4. jul, Dan borca, i onda kada je to bio državni praznik, od 1956. do 2001. godine. Posle sedam godina pauze, od 2008. godine lokalna samouprava u našem gradu ponovo, sećanjem na žrtve, obeležava današnji datum.

- Važno je  setiti se žrtava, ljudi koji su dali svoje živote za našu slobodu, za naš miran i spokojan život. Naravno, i poruka mladima da ne zaborave da gaje ovo sećanje -  ocenila je Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika Kraljeva.

Pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović je naglasio da je“ današnji dan svakako jedan od najznačajnijih datuma, jer je pre sedamdeset sedam godina doneta odluka da se digne opštenarodni ustanak protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika.

- Da nije bilo ovog datuma tok istorije na ovim prostorima bi bio drugačiji i zato nemamo pravo da ignorišemo ovaj datum, iako više nije zvanično državni praznik – poručio je Jovanović

Svima koji su učestvovali u obeležavanju ovog datuma naše istorije zahvalio se predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije - Kraljevo „Jovo Kursula“  Milan Matijević.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Maki

    Gost - Maki

    Bruka!!!
    • Ime: Maki