Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. jul 2018.

Na mestu gde su se u Kovačima naši preci okupili i, put Goča, krenuli u borbu za oslobođenje od fašističkog okupatora, formiravši narodnooslobodilački odred „Jovo Kursula“, položeni su venci

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Kovačima obeležen je nekadašnji državni praznik , 7. jul - Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma.  Obeležavanje ovog istorijskog datuma organizovali su  MZ Kovači, Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ i grad Kraljevo.

U ime grada, venac na Spomenik podignut u znak sećanja na 34 borca iz ovog kraja koji su živote izgubili u ratovima od 1912. do 1999. godine položili su pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Sreten Jovanović i član Gradskog veća Radoje Tomašević. U ime mesne zajednice Kovači venac je položio predsednik mesne zajednice Vuk Veličković.

Vence su položile i porodice žrtava, kao i pripadnici Vojske, Policije, predstavnici  boračkih i drugih udruženja i organizacija.

Na ovom mestu naši preci su se okupili i krenuli u borbu za oslobođenje od nemačkog fašističkog okupatora. Odavde su krenuli na Goč i organizovali se u Narodnooslobodilački odred „Jovo Kursula“. Uzeli su ovo ime našeg legendarnog junaka koji se borio kao Karađorđev vojvoda protiv Turaka u Prvom srpskom ustanku. Ovim su pokazali da nastavljaju vekovnu borbu našeg naroda za slobodu i da jaram okupacije neće trpeti“, izjavio je pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva Sreten Jovanović.

Prema podacima, oko 5.000 boraca, iz ovog kraja, su nosioci brojnih odlikovanja u Drugom svetkom ratu, u kome je grad dao velike žrtve. Kraljevo je dalo i legendarnu jedinicu IV kraljevački bataljon, koja je iznedrila i narodne heroje, koji su stradali u ratu – Živana Maričića, Rada Vilotijevića, Olgu Jovičić Ritu, Rada Milićevića, Nikolu Bubala.

Naša sudbina je bila, kroz vekove , da se uvek borimo za slobodu, protiv okupatora.Na žalost, to se desilo i u agresiji NATO pakta na našu zemlju u periodu 1991-99. godine .I tu je naš narod na oltar domovine dao svoje žrtve.To dokazuju imena isklesana na ovom spomeniku, koja sa pijetetom izgovaramo Dragoslav Andrić, Mikica Slavković, Predrag Milašinović,Ivan Beočanin“, završio je svoje izlaganje pomoćnik gradonačelnika.

Takođe, kod Doma kulture u Obrvi, polaganjem venaca na spomen obeležje poginulim Obrvcima u balkanskim ratovima, Prvom i Drugom svetskom ratu, danas je obeležena 60-godišnjica od podizanja tog spomenika.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - milan

    Gost - milan

    Upravo ubiramo plodove vaše revolucije na Kosovu, a ostalo je pretrpeo ovaj napaćeni narod! Španac je šta ....strani plaćenik kominterne a koliko znamo nikad se komunisti ne izjašnjavaku o nacionalnosti jedino bi sad da na pokvaren način hteli da budu deo pozitivne istorije srpskog naroda. Naravno samo ovakvim stvarima privremeno odlažu svoj debkl i izdajništvo!
    • Ime: milan