Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. jul 2018.

Kraljevčanin Radenko Stevanović povredio se i operisan je u Crnoj Gori; u lakat mu je ugrađen fiksator, koji su mu u KC Crne Gore ubrzo skinuli kada se ispostavilo da za to zbrinjavanje treba da plati 1.200 evra koje on (tada) nije imao

Kako nije imao međunarodnu polisu putnog osiguranja, niti novca da plati za skupu hirušku intervenciju u Kliničkom centru Crne Gore, Radenku Stevanoviću iz Kraljeva najpre je ugrađena a za nekoliko dana skinuta spoljna fiksacija desnog lakta. Pacijent je time bio izložen velikoj opasnosti od mogućih komplikacija i infekcija, smatraju naši lekari.

Radenko je teže povređen nakon pada sa velike visine. Zbrinut je na Ortopedsko-traumatološkoj klinici u Podgorici gde mu je, zbog otvorenog preloma desnog lakta, ugrađen spoljašnji fiksator. Problem nastaje kada mu je predočeno da za to mora da plati 1.200 evra.

"Ja to nisam imao da platim i kaže mi – mi to moramo da skinemo, ideš u Srbiju bez fiksatora. Ja sam ih molio da mi to ostave i da vidim nekako da nađem pare da platim. Oni kažu – mi moramo to da skinemo", kaže Radenko Stevanović iz Kraljeva.

Lekarima na ortopediji Opšte bolnice u Kraljevu nije jasno zašto je učinjeno tako, jer je pacijent mogao da se transportuje i sa običnom gips longetom. Ovako je uz prelom dobio i infekciju.

Posle lečenja infekcije, Radenko je u Opštoj bionici « Studenica » u Kraljevu imao naknanuj operaciju :

«Rađena je takozvana hiruška repozicija preloma i ponovna osteofiksacija preloma sa kišnerovim iglama", kaže ortoped Aleksandar Radosavljević.

U Fondu zdravstvenog osiguranja tvrde da su Srbija i Crna Gora potpisale sporazum o socijalnom osiguranju i da je Radenko imao pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

"Apelujemo na sve sugrađane i na osiguranike Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da pre polaska na put obavezno pribave potvrdu da su naši osiguranici. Sa njom, bez obzira da li naša zemlja ima konvenciju ili bilateralne sporazume sklopljene sa tom drugom zemljom, imaju pravo na pružanje kompletne zdravstvene zaštite u zemlji u koju putuju", navodi Nemanja Velikić, PR Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Radenko se u Kraljevu leči skoro 10 meseci. Jednom sedmično ide na kontrolu ili previjanje. Mnoge komplikacije bi izbegao da je imao polisu osiguranja ili da se informisao o svojim pravima u slučaju nesreće u inostranstvu.

pripremili Ratko Bečki i Ana Božović

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments