Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. avgust 2018.

Nesvakidašnji prizor: mladi srndać sa okolnih planina zalutao je na livadu između porodičnih kuća; komšije zajednički vode računa o njemu dok ga udruženje lovaca ne uhvati i vrati u prirodno stanište

Više od dve nedelje na imanju Dragana Minovića.je mladi srndać, neobičan, ali rado primljen gost.

"Ovde je nenaseljeno parče zemljišta, ima malo livade i nekog rastinja, tako da se srndać sklonio tu", kaže Dragan Minović iz Ribnice.

Dragan i njegove komšije mu retko prilaze, samo da ostave hranu. Najčešće odmara u bagremaku, ali ga prisustvo ljudi uznemiri – pa, i odatle pobegne.

"Samo sam ga nadgledao tu, dvogledom da ga neko ne dira, da ga slučajno ne upuca, daleko bilo, jer je plemenita životinja, lepa", ističe Minović.

Iako domaćini ne znaju kako se našao na samo dva kilometra od centra grada, lovci sumnjaju na pse lutalice. Kažu, često se dešava da odvoje lane od majke.

"Ili je srna u međuvremenu stradala, ili je srndać jednostavno način zalutao, pa su ga psi pronašli. Prvo i osnovno pravilo je da kada traži pomoć – srndać traži od čoveka pomoć u naseljenom mestu", objašnjava Uroš Đoković, predsednik Lovačkog udruženja Kraljevo.

Sigurnost je, na sreću, našao među velikim ljubiteljima životinja. Nije i jedini. Već drugu godinu ovde su dobrodošle i rode.

"Tri male rode i njihovi roditelji, ukupno ih ima pet. Imamo i fazana ovde koji se šeta, tako da je ovo jedna oaza u sred grada, prelepo mesto", ističe Slobodan Mihajlović iz Ribnice.

Srndaća bi rado zadržali, ali znaju da mu tu nije mesto.

"Zahvalio bih se meštanima ovog dela Ribnice koji su shvatili da toj životinji treba pomoć. Čujem i da su ga deca posebno hranila, ostavljala mu hranu što znači da postoji jedna spona između čoveka i te životinje. Mi ćemo sigurno naći načina da ga premestimo u prihvatilište koje mi imamo za tu namenu", kaže Uroš Đoković.

Hvatanje neće biti lako. Akciju moraju dobro da pripreme da ne povrede životinju. Nakon što se u prihvatilištu pripremi za divljinu, vratiće ga u šume.

pripremio Nemanja Jakovljević

izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments