Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. avgust 2018.

Komunalni inspektor naložio je da spomen obeležje podignuto nedavno uginulom psu Žući, koji je u naselju Moše Pijade 17 godina bio miljenik stanara bude uklonjeno, a leš psa ekshumiran i uklonjen, iako Žuća na tom mestu nije sahranjen

Rešenje o uklanjanju spomenika Žući, psu čija je pojava godinama bila sinonim za ljubav u kraljevačkom naselju Moša Pijade, danas je na spomen obeležju zatekla Danijela Jović iz udruženja “Spaske”.

Na društvenim mrežama  podelila je informaciju o naloženom rušenju spomen obeležja psu kojeg je volela, čuvala i hranila većina stanovnika naselja Moše, napisavši da se toga i pribojavala. Okačila je dokument kojim komunalni inspektor utrđuje da je rešenje od 17. avgusta postalo izvršno: Navedenim rešenjem naloženo je NN licu iz naselja Moše Pijade u Kraljevu da, “u cilju zaštite čistoće na javnoj površini, zaštite životne sredine i zdravlja građana, na katastarskoj parceli 3337/18 KO Kraljevo, javne zelene površine iza trgovinske radnje “Šampioni” u pomenutom naselju: ukloni (ekshumira) leš psa Žuće, ukloni netonski parapet, mermernu spomen ploču i sitan beli kamen i javnu površinu dovede u pređašnje stanje u roku od 24 časa”.

Danijela je zamolila nekog od pravnika da stanarima koji su želeli da na ovaj način sačuvaju supomenu na Žuću pomognu da u tome i uspeju, eventualno I skupljanjem potpisa za peticiju. Danijela je pojasnil ai da je komunalna inspekcija reagovala po prijavi dvojice penzionera nezadovoljnih podizanjem spomen obeležja Žući.

Od konstatacije pravno upućenih da “protiv ovog rešenja malo sta može da se uradi, jer je skroz u skladu sa zakonom (budući da nema dozvole nadležnih da se spomenik Žući na pomenutom mestu napravi)”, došlo se do ideje da se piše peticija i Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne usluge Gradske uprave u Kraljevu uputi zahtev za postavljanje obeležja kako bi ovo odeljenje moglo naknadno da odobri postavljanje spomen obeležja-

Ako sutra dodju da sklanjaju obeležje - treba da ih zamolimo da ga ne oštete dok zaokružimo proceduru”, samo su neki od komentara na ovu vest.

Danijela Jović komentarisala je da su svesni da je problem što nije dozvoljeno praviti spomen obelezje na javnoj povrsini.:

Ali, kao i što mnogo toga ne sme, pa opet sme, mora se naći neko drugo rešenje da spomen obeležje Žući ostane ovde..”, smatra Danijela iz udruženja Spaske.

Kao najvažnije, ona napominje da na zelenoj površini leš uginulog Žuće uopšte nij sahranjen I da nema potreba za bilo kakvom ekshumacijom.

Uzalud nam i trud, i uspomena, i ljubav, kad neko uvek mora da se umeša i napravi problem”, rezignirana je Marina Mihajlović Vidojević, koja je pre nekoliko dana radosno obavestila stanare naselja Moša Pijade da je spomen obeležje postavljeno i zamolila sve da na pravi način čuvaju uspomenu na Žuću i spomen obeležje koje je trebalo godinama da ih podseća na omiljenog psa. Epilog ćemo znati uskoro, ali je opet tako očigledno da su zakon i ljubav ovde - na različitim stranama.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

6 Comments

 • Gost - Filip

  Gost - Filip

  Zamolio bih sve praznoglavce da ne seru i da gledaju svoja posla, jer taj grob/spomenik niti kome smeta niti radi nesto sto bi nekome zasmetalo, a necu da pricam sta bi bilo kad bi ga neko srusio.
  • Ime: Filip
 • Gost - Pera

  Gost - Pera

  Ladno grob na parkingu. Ja bi ga prvi kolima izgazio. Prvi put pozdravljam odluku komunalnog policajca. Ruši bre to
  • Ime: Pera
 • Gost - Bs kv

  Gost - Bs kv

  Pravda za Žuću
  • Ime: Bs kv
 • Gost - Mira

  Gost - Mira

  Nemam komentar.Neka prvo uklone bespravno podignute objekte.Sramota.
  • Ime: Mira
 • Gost - Zdravko

  Gost - Zdravko

  Kupite juga za 100e. Parkirate  ga na parking a na krovu ili haubi auta napravite lepo spmen obelejze. I ne moze vam niko nista
  • Ime: Zdravko
 • Gost - Milanče

  Gost - Milanče

  Šta ćemobsa gomilams tkz narodnih heroja sahranjenih po parkovima...?
  • Ime: Milanče