Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. septembar 2018.

Šteta koju su letnje poplave napravile na stambenim objektima procenjena je na  tri miliona dinara, za njenu sanaciju biće obezbeđena pomoć države, a štetu na infrastrukturi grad će rešavati sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima

Većnici u Kraljevu usvojili su izveštaj gradske komisije o proceni štete od elementarnih nepogoda - poplava i klizišta koje su zadesile grad Kraljevo jula i avgusta 2018. godine. posle čega će ga uputiti Republičkoj komisiji za procenu štete i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima

Zakonski preduslovi za automatsko dobijanje republičke pomoći za saniranje posledica elementarnih nepogoda podrazumevaju da šteta na teritoriji jedinice lokalne samouprave pređe iznos od 10 odsto budžeta okalne samouprave. Šteta koju je Kraljevo imalo zbog letnjih vremenskih nepogoda ne prelazi 10 odsto vrednosti  ovogodišnjeg gradskog budžeta, zbog čega grad nije mogao da dobije ta sredstva, ali su obezbedjena sredstva kao pomoć Vlade Srbije, koja će se koristiti za sanaciju isključivo stambenih objekata.

- Šteta procenjena na stambenim objektima je 3.000.000 dinara i biće obezbeđena od Vlade. Štetu na infrastrukturi ćemo rešavati zajedničkom saradnjom grada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima– pojasnio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

On je dodao da je, još tokom važenja vanredne situacije rešen najveći broj urgentnih problema – rekonstruisani su putevi, tereni obezbedjeni od klizišta.

- Sada je neophodno da preko Kancelarije za javna ulaganja obezbedimo novac za mostove koji su oštećeni, kao i za drugu infrastrukturu. Ovim se pokazuje dobra saradnja grada Kraljeva i Vlade Republike Srbije i očekujem da ćemo opet uspeti da obezbedimo novac za Kraljevo - istakao je gradonačelnik istakavši da, kada dođe do oštećenja, treba na vreme izaći na teren, konstatovati štetu, proceniti vrednost, u najkraćem roku pripremiti dokumentaciju i konkurisati za sredstva.

Grad, dodao je, nema dovoljno sredstava da reši sve infrastrukturne probleme, zbog čega mora da se obrati državi za pomoć.

Pored podrške države, ističe Terzić, moramo da imamo i projekte.  

- Izmenom Programa uređivanja građevinskog zemljišta i preraspodelom sredstava omogućavamo asfaltiranje i investiciono održavanje onih putnih pravaca koji nisu ušli u mrežu lokalnih puteva do donošenja nove odluke u skladu sa novim zakonom, a s druge strane uspevamo i da obezbedimo novac za projekte, za Gerontološki centar, za mostove, sve druge objekte kojima je neophodna rekonstrukcija i gde ćemo u najkraćemo roku obezbediti projektnu dokumentaciju kako bismo konkurisali za sredstva Vlade Republike Srbije – pojašnjava Terzić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (night), 3 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:31 am   |   Sunset: 4:12 pm
93%     1.3 m/s     33.390 bar
Forecast
SRE Low: 3 °C High: 13 °C
ČET Low: 4 °C High: 11 °C
PET Low: 1 °C High: 8 °C
SUB Low: -2 °C High: 8 °C
NED Low: -2 °C High: 6 °C
PON Low: -1 °C High: 6 °C
UTO Low: -1 °C High: 7 °C
SRE Low: 0 °C High: 9 °C
ČET Low: 1 °C High: 7 °C
PET Low: -1 °C High: 5 °C