Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. septembar 2018,

Katolička crkva u Kraljevu teško je oštećena u zemljotresu 2010. godine, a radovi na obnovi enterijera crkve koja nosi ime Svetog Mihaela konačno su završeni posle skoro osam godina, pa će uskoro ovaj hram biti otvoren za javnost

Kada je 1933. godine otvorena, katolička crkva u gradu na Ibru, bila je tek druga ovakva crkva u srednjoj Srbiji, a zanimljivo je da je posle zemljotresa 2010. Vatikan opredelio 70.000 evra za obnovu Kraljeva dok je ova crkva na obnovu čekala skoro osam godina. Na Badnji dan 2011. godine, dva meseca posle zemljotresa,  zvaničnici Vatikana i katoličke humanitarne organizacije "Karitas", Kraljevu poklonili pomoć za sanaciju posledica zemljotresa: 20.000 evra, kao direktnu pomoć Svete stolice sanaciji posledica zemljotresa, a ostalih 50.000 evra je prikupljeno preko "Karitasa" i prema tadašnjem ugovoru, utrošeno je za hranu i građevinski materijal.                          

Na osnovu opsežnih istraživanja, tada je procenjeno da sama katolička crkva statički nije u velikoj opasnosti, kao što se smatralo pre toga, pa je katolička zajednica odlučila da pre svega, pomogne drugima. Možda nije planirano da se toliko oduži, ali katolička crkva u Kraljevu čekala je obnovu sve do sada.

Tek sada vernici katoličke veroispovesti konačno imaju razloga da se raduju, jer prvi put nakon zemljotresa mogu da uđu u svoju crkvu. Na crkvu koja nosi ime arhangela Mihaila postavljeni su novi prozori, završeni radovi u unutrašnjosti crkve, a preostalo je da se završe zvonik i fasada crkve.

Ovaj verski objekat završen je 1933. godine, a graditelji su bili majstori iz Kraljeva i Dalmacije, odakle su i srednjovekovni klesari koji su podizali Studenicu i Žiču.

Obnovu crkve pomogli su nemačka nadbiskupija Štutgart - Rotenburg i verska organizacija crkve.

U Kraljevu je juče, nakratko, boravio, nadbiskup Stanislav Hočevar koji je istakao da je vrlo srećan, zadovoljan i Bogu zahvalan što će ovaj veliki posao konačno biti završen. Upravo nadbiskup Hočevar služiće prvu misu u obnovljenom hramu naredne subote 29. septembra, na dan Svetog Mihaela.

O istorijatu ovog verskog objekta portal Krug je i ranije pisao. Njena istorija započinje puštanjem u rad Fabrike aviona 12. septembra 1926. godine, kada počinje i prijem radnika, pre svega domaćih. Isprva je to bila prosta radna snaga. Još kada je 1923. godine sve bilo pripremljeno za izgradnju Fabrike aviona, uporedo su u blizini počele da se podižu i stambene zgrade u današnjoj Dositejevoj ulici. Posle podizanja fabrike tu se naseljavaju stručnjaci iz Francuske s članovima svojih porodica. Svi su bili katolici, pa im je stoga bilo važno da osiguraju mesto gde će se za njih slaviti misa, jer u Kraljevu nije bilo katoličke crkve. O svemu ovome više čitajte u tekstu KATOLIČKA CRVA U KRALJEVU

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments