Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. septembar 2018,

Stare trahitne, godinama oštećene ploče odlaze u istoriju: radnici JKP “Putevi” iz Kraljeva započeli su danas njihovo vađenje; biće zamenjene granitnim pločama, a trg novog izgleda, pored sunčanog sata, imaće i ćirilična slova

Nosilac grupe izvođača, koja izvodi danas zvanično započete radove na rekonstrukciji Trga srpskih ratnika u Kraljevu je javno komunalno preduzeće “Putevi” iz Kraljeva. Tu su još i beogradski “Geosistem” i preduzeće “Vibel” uz Vrnjačke Banje.

Investitori su Ministarstvo privrede i grad Kraljevo, a ukupna vrednost radova je 36,5 miliona dinara sa pripadajućim porezom.

Pogledajte jutrošnje kadrove sa početka izvođenja radova:

- Ministarstvo privrede rekonstrukciju Trga srspkih ratnika finansira sa 14,5 miliona dinara, a 22 miliona dinara je učešće grada Kraljeva – pojašnjava Mirko Vuković, direktor JKP “Putevi”.

Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana. Vuković smatra da je rok kratak, ali veruje da će, ukoliko ne bude nepredviđenih situacija, izvođači uspeti da ispoštuju ovaj rok.

- Radovi nisu počeli ranije zbog tehničkih problema, ali i zbog toga što još uvek traje rekonstrukcija Spomenika poginulima u ratovima od 1912. do 1918. godine – ističe direktor kraljevačkih “Puteva”.

On dodaje da centralni kraljevački trg neće izgledati bitno drugačije, osim što će, umesto dosadašnjih trahitnih ploča, koje su bile dosta oštećene i dotrajale, biti ugrađene kvalitetnije, granitne ploče.

- Postojeće granitne kocke biće oprane i ponovo postavljene na betonu, odnosno na cemantnom malteru, što će obezbediti njihovu dugoročniju upotrebu – kaže Vuković.

Trg će i dalje imati tzv. “sunčani sat”, jer je ova ideja zaštićena, a sada će biti dodata i ćirilična slova srpske azbuke. Sunčani sat, koji je pokojni kraljevački arhitekta Marko petrović osmislio tako da senka od barjaka (koji drži srpski vojnik na postamentu Spomenika srpskim vojnicima poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine) pada između brojeva od 1 do 12. Oni su na pločniku obeleženi kružnim mermernim pločicama i pokazuju približno tačno vreme.Stručnjaci kažu kako je, da bi sunčani sat na Trgu srpskih ratnika pokazivao tačno vreme tokom cele godine potrebno da mu "osovina" (spomenika) bude nagnuta u odnosu na površinu za ugao geografske širine na kojoj je postavljen.

Poslednji put Trg srpskih ratnika u Kraljevu, kako navodi naš sagovornik, kompletno je rekonstruisan 1986/87 godine.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

5 Comments

 • Gost - axell

  Gost - axell

  Ako su to poce koje su istovarene na trgu, one nisu granitne vec, betonske, prefarbane bojom za beton. Ne iskljucujem mogucnost da granitne ploce jos nisu doterali. Razlika u ceni je znacajna....
  • Ime: axell
 • Gost - кики

  Gost - кики

  Заинтересовани смо за куповину старих плоча са трга. А ако се не продају- где завршавају. А ако нема одговора ни на једно постављено питање онда нам дотерајте у село Обрва испред стадиона Рајовац. Нама ће бити добре да поплочамо улаз на стадион. Унапред Хвала.
  • Ime: кики
 • Gost - juca

  Gost - juca

  ko opet pere pare, bruka....
  • Ime: juca
 • Gost - Bojan

  Gost - Bojan

  Koliko me secanje sluzi Trg je rekonstrusian krajem devedestih pocetak 2000... 89' sam godiste, ali se odlicno secam da kao djak OS Svetozara Markovic da je ceo centar bio prekopan mesecima...
  • Ime: Bojan
  • Gost - Mki

   Gost - Mki

   I ja se secam da sam bila klinka. Da sam imala sest ili sedam godina kada je radjen taj sat ili sta vec
   • Ime: Mki