Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. oktobar 2018.

Majčinstvo je eksperiment o tome koliko dugo telo može da funkcioniše bez sna i nege, pokretano adrenalinom i bebinim osmehom, a trudnice koje su u Kraljevu prisustvovale obeležavanju Nacionalne nedelje dojenja dobile su poklone

Dojenje je najzdraviji početak života svakog novorođenčeta, kojim se prenose toplina, osećaji bezbrižnosti, zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. I ove godine, tradicionalno, Dom zdravlja Kraljevo tj. Služba za polivalentnu patronažu, obeležio je Nacionalnu nedelju dojenja susretom sa trudnicama, saradnicima i zaposlenima iz pojedinih službi Doma zdravlja Kraljevo (Služba za zdravstvenu zaštitu žena, Služba za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu, Službe kućnog lečenja), zatim Odeljenja neonatologije Opšte bolnice „Studenica“, Zavodom za javno zdravlje Kraljevo i Crvenim krstom Kraljevo.

Služba polivalentne patronaže organizovala je kratko predavanje „Dojenje je temelj života“, koje je održala sestra Vesna Jelić, dok je načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, dr Nataša Milenković govorila o prednostima dojenja.

Sve mame znaju da je dojenje najjednostavniji i najzdraviji način ishrane i mleko koje se stvori u njuihovim grudima nije samo hrana već i lek. Preko majčinog mleka, beba dobija antitela koja štite od respiratornih infekcija, stomačnih tegoba itd. Ta čarobna tečnost sadrži više od 400 hranljivih sastojaka u savršenoj razmeri tako da zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg deteta u svakom trenutku. Dojene bebe ređe oboljevaju od alergijskih ekcema, astme i dr. u odnosu na bebe koje su hranjene na flašicu. Mame koje su dojile imaju trostruko manje šansi da u poznijem životu obole od raka jajnika, grlića materice ili dojke i smanjen im je rizik od nastanka osteoporoze“, rekla je dr Nataša Milenković.

Služba polivalentne patronaže svakog petka održava predavanja u okviru „Škole roditeljstva“ gde sve nedoumice, zajedno sa nama, mogu da reše pre samog porođaja. Razgovaramo o nezi bebe, higijeni, dojenju itd. Uloga patronažne sestre je da, pored saveta o nezi novorođenčeta, najveći akcenat stavljamo na značaj dojenja. Trudimo se da ih motivšemo, da im  pomognemo u prevazilaženju problema koji se mogu javiti u prvim danima nakon porođaja, da istraju u odluci koju su  donele, a to je dojenje u prvih šest meseci bebinog života, a kasnije uvođenje pravilne i mešovite ishrane“, kazala je viša medicinska sestra Ana Kovačević, šefica Službe polivalentne patronaže.

Obeležavanju Nacionalne nedenje dojenja pridružili su se predškolci PU „Olga Jovičić Rita“, pri OŠ „Dimitrije Tucović, sa svojom vaspitačicom Kosanom Dimitrov, koji su izveli kraću priredbu. Takođe su, u saradnji sa Kreativnim centrom "Evergrin" osmislili radove (crteži i misli) o dojenju.

Crveni krst Kraljevo i Služba polivalentne patronaže pripremili su prigodne poklone za sve trudnice koje su prisustvovale obeležavanju Nacionalne nedelje dojenja.

Nacionalna nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće.

Anđelka Planojević, PR Doma zdravlja Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments