Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. oktobar 2018.

Osmogodišnja Tijana Marinković iz sela Bzovik, na planini Radočelo, svakog jutra u školu ide biciklom; kaže da joj je tako brže i lakše, jer joj je školski ranac pretežak, a i na putu do škole ne sreće puno dece sa kojom bi se družila

Lepom i sunčanom jutru na Radočelu najviše se raduje Tijana, jer će u školu ići biciklom. Odvažna je poput ostale dece na ovoj planini.

Majka i otac se ne brinu jer je za svojih osam godina dovoljno očvrsla da prevali malim maunti bajkom par kilometara do škole. Barem dok ne dođe zima.

"Sad je lepo vreme, ali kad padnu snegovi, tad moramo da je otpratimo, vozimo je traktorom i tako", kaže Tijanina majka Jelena Marinković.

Prvi deo puta je prilično strm, ali Tijana je oprezna. Bzovik se nalazi na 1200 metara nadmorske visine i putevi su makadamski.

"Idem svakog jutra biciklom zato što je lepo vreme. Težak mi je ranac, pa mi je ovako mnogo lakše. Brže stignem biciklom", kaže Tijana:

U Bzoviku je istureno odeljenje osnovne škole iz Studenice. Bez njega putovanje do škole bilo bi mnogo duže.

"Tu im je prednost što im je škola blizu. Eto nekih 2 kilometra. A posle idu u Studenicu 22 kilometra", objašnjava Dalibor Marinković, Tijanin otac.

Bzovik je tipično planinsko selo i udaljenost između kuća na obroncima Radočela čestro iznosi i po nekoliko kilometara. Zato je škola jedino mesto gde se deca okupljaju i druže.

Škola je u manjoj dolini kako bi bila zaštićena od snega i smetova. Pored Tijane u školu u Bzoviku idu još dva đaka.foto: Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" Kraljevo

"Opstanka ove škole veliki je znak pitanja. Međutim, imamo po jedno dete koje će svake godine doći u ovu školu što je jako bitno za opstanak ovog sela", navodi Ivan Milićević, učitelj u Bzoviku.

Zima će brzo stići na Radočelo. Deca će sve manje vremena imati za igru. Tijana uživa u svakom trenutku koji provodi napolju, jer će vrlo brzo omiljeni bicikl skloniti u stranu i čekati proleće.

pripremili: Ratko Bečki i Zoran Sarić

izvor: RTS

ostale fotografije: ilustracija

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments