Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

9. oktobar 2018.

Snaga je u ljudima“ i „Reke vam ne damo“ poručuju, za sada neformalno organizovani članovi FB grupe „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“, koji se i na neobične načine zalažu za očuvanje carstva voda na teritoriji grada na Ibru

U selu Lopatnica, na istoimenoj reci ovih dana održan je umetnički performans pod nazivom "Tamo gde živi pastrmka". Učestvovali su kraljevački slikari, pesnici, oni koji su svesni, kako navode, da priroda ima svoje zakone od kojih najvažnije čovek ne bi smeo da menja.

Jedan od organizatora ovog događaja, Kraljevčanin Vladimir Raković, navodi da je umetnost sredstvo koje koriste da čitavoj zajednici skrenu pažnju na važnost očuvanja prirode.

- Smatramo da 99% građana Kraljeva ima svest o važnosti očuvanja naših reka. Kraljevčani vole prirodu i redovno posećuju naše dragocene reke. Ali, problem je jedan procenat onih koji svoj lični, a najčešće je to finansijski interes, stavljaju iznad opšteg interesa društva – smatra Raković.

Zato je veoma važno, dodaje, u ime onih koje je na društvenoj mreži  Fejbuk okupila grupa „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ da oni koji se rukovode svojim interesima,  shvate da su ekološki osvešćeni građani u većini. Ova grupa je za svega nekoliko dana okupila više od hiljadu članova, koji su sve aktivniji.

- Spremni smo da se borimo za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava i zato apelujemo na sve koji žele da nam se u ovoj borbi pridruže, da ne bismo doživeli da nam isuše reke i unište sav biljni i životinjski svet u njima, kao što su to već uradili na nekim rekama u Srbiji – poručuje Raković.

Borba za reke usmerena je protiv privatnih investitora koji grade ili imaju nameru da grade male hidroelektrane, uprkos, zdravom razum, zakonima i preporukama Zavoda za zaštitu prirode čiji stručnjaci upozoravaju na opasnost od uništavanja jedinstvenog ekološkog sistema, čak i u zoni prvog stepena zaštite prirode, gde je gradnja zabranjena.

„Vidre, potočni rakovi, potočne pastrmke i druge zaštićene vrste, možda ne mogu da se izbore sa  ljudima loših namera, ali – računamo da je nas drugih mnogo više i da nećemo dopustiti da svima nama priroda jednog dana pokaže da je njena reč poslednja, jer bi to bilo kobno po sve“, poručuju članovi ove grupe. Radove nastale na „prirodnoj koloniji Lopatnica“ javnost će uskoro imati priliku da vidi, a kako dodaju - o njihovim narednim akcijama mediji će imati mnogo razloga da pišu.

fotografije: Vladimir Raković

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milanminja49@gmail.com

    Gost - Milanminja49@gmail.com

    Ko pita zabe kada se bara zatrpava? Kakve sanse imamo da sacuvamo potoke i reke naseg kraja ako dozvole za " unistavanje reka sa izgradnjom MHC" izdaju ministarstva i vlada RS u Beogradu.Lokalna gradska uprava Kraljeva nema zakonskemogucnosti da to spreci. ( Vidi primer Pirota.)Nama je vecina recica uzeta u cevi i izgradjene su MHC na Sokolji, Gvozdackoj( Brezanskoj) reci, na Savosnici i Josanjici a koliko znam da su izdate dozvole i za Dubocicu, Lopatnicu i Studenicu nizvodno od manastira a da stanovnici Raskog okruga nisu PRSTOM MRDNULI. Parolama se ne brani nista.Ako se brani onda je to masovna gradjanska neposlusnost i masovno fizicko suprostavljanje gradnji. Ostalo je utopija i ide na ruku krupnom kapitalu.Skupstina i poslanici su izglasali zakon suprotan volji naroda a zakon treba da se postuje!Budimo spremni i na sankcije. U pripremi je Zakon o vodama pa Skupstina i tu moze da donosi odluke suprotne volji naroda sto me nece iznenaditi.Kada se privatizuju vode i sume doci cemo do dna.
    • Ime: Milanminja49@gmail.com