Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. oktobar 2018.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije kojima je jedna Kraljevčanka dokumentovala blizak susret sa zmijom u dvorištu iza popularne «Kifle», zgrade na Trgu srpskih ratnika

Jedna Kraljevčanka objavila je tokom popodneva ove fotografije u FB grupi Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline, a uz njih objasnila da ih je uslikala danas u samom centru Kraljeva u dvorištu iza zgrade koju Kraljevčani zovu «Kifla».

Ova naša sugrađanka napisala je i da je, posle bliskog susreta sa zmijom zvala policiju, a potom komunalce, a na kraju i vatrogasce. Za to vreme, zmija se vratila u podrum iz kojeg je očigledno i izašla…

U komentarima bilo je mišljenja od onih da je u pitanju smuk, koji ne pripada zmijama otrovnicama, do tvrdnji da se radi o šarki, odnosno o poskoku iz redova otrovnica.

U svakom slučaju, uobičajenije je da se zmije pojavljuju u proleće, posle zimske hibernacije.

Kad se pojave, ima ih u podrumima, haustorima, tavanima, dvorištima i baštama. U aprilu i maju se bude, svlače košuljicu, pare se, a potom razilaze i žive same. Stručnjaci kažu da one neće da napadnu čoveka bez razloga, a ujed se najčešće dogodi ako ih neko slučajno nagazi. U prirodi su, ističu biolozi, vrlo korisne u borbi protiv glodara, jer regulišu brojnost glodara i štetočina.

fotografije: Lela Jovanović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Ja

    Gost - Ja

    I na kraju, koja je zmija? Ko treba da reaguje u ovim situacijama i da proveri da li ima leglo? Ili da se ceka april i da vidimo koga ce da ujede? Ako je otrovnica, da li je veca steta da je ubiju pa da imamo glodare kao u mnogo vecem broju ili da je ostavimo da se razmnozava pa da ljudi stradaju? 
    • Ime: Ja