Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. oktobar 2018.

U parku prirode Golija, 80-ak kilometara od Kraljeva, Rudno ima odlične uslove za razvoj seoskog turizma i proizvodnju organske hrane, ali seoski putevi, kao i glavni Studenica–Rudno u lošem su stanju, naročito posle obilnih kiša minulog leta

Selo Rudno i istoimena visoravan jedinstveni su po mnogo čemu – pre svega najvećem broju sunčanih dana tokom godine u našoj zemlji, prirodnim potencijalima, zdravoj klimi i plodnom zemljištu.

"Da rodi može sve živo, zemlja je kvalitetna, lepo mesto, samo su problem putevi da bismo mogli uredno da transportujemo", navodi ratar sa Rudna Rodoljub Milošević.

Prirodne lepote ove visoravni i zdravu organsku hranu meštani obilato korite poslednjih petnaestak godina za razvoj seoskog turizma.

"Bog je podario svu lepotu s tim što bi bilo lepo da i čovek nešto tu doda. Međutim, poslednjih godina dosta toga je manjkalo, daleko smo", kaže vlasnik turističkog odmarališta Rasko Milošević.

Idiličnu sliku celog kraja u velikoj meri kvare loši makadamski putevi.

"Posle nevremena i bujičnih poplava na području mesne zajednice ne mogu da nam dođu ni poštari, ni mlekari, ni doktori, ni veterinari", ističe potpredsednik Mesne zajednice Rudno Dalibor Marinković.

Do Rudna se može doći i asfaltnim putem preko Gradca, ali je on za tridesetak kilometara duži od glavnog puta Manastir Studenica – Rudno.

Ejmi Lau je došla iz Amerike i sa suprugom kako bi obišla Rudno.

"Doputovali smo putem Studenica–Rudno i zaprepastili smo se koliko je loš put", kaže Ejmi.

Domaćica Leposava Milošević priželjkuje asfalt.

"Ja sam ovaj put kopala pre 60 godina. Želela bih da ovde vidim asfalt", rekla je Leposava.

U Javnom preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta kažu da trenutno rade projektnu dokumentaciju za svih petnaest kilometara puta Studenica–Rudno.

"U nekom budućem periodu sa tom projektnom dokumentacijom apliciraćemo ka ministarstvima, ka republici, da probamo da dobijemo određena sredstva kako bismo započeli izgradnju tog puta", naveo je direktor Aleksandar Nestorović.

Nadležni obećavaju i značajnije popravke puteva u petnaestak rudnanjskih zaselaka. Meštani su strpljivi, ali kažu da ako se obećanja ne ispune, ponovo će krenuti migracije iz ovih krajeva koje su zaustavljene pre dvadesetak godina.

pripremio Milanko Danilović

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Velibor Kraljevo

  Gost - Velibor Kraljevo

  Ovo sto je gospodin Kobvacevic napisao trebalo bi da procita gradonacelnik i da podnese ostavku.Covek samo zna ya gradski trg kao i njegovi predsednici.

  Nesposobno rukovodstvo i to je nas  usud.Da nam je Milos Nesovic umesto ovih jagnjecih brigada drugu bismo pesmu pevali

  • Ime: Velibor Kraljevo
 • Gost - Mane Kraljevo

  Gost - Mane Kraljevo

  Branko,svaka cast.Bog ti dao ydravlja i svaka cast na brizi i spremnosti da pomognes.Od gradskih otaca slaba vajda pola veka obecavaju narocito kad odu na krkanluk kod seoskih domacina na Rudnu i posle sve za dva dana zaborave.
  • Ime: Mane Kraljevo
 • Gost - branko Kovacevic

  Gost - branko Kovacevic

  1. Juce sam sisao iz Vrha....6,5 km od Studenice ka Rudnu.od cukundede sam poreklom iz vrha.Nikada put nije bio ovako los,pa nije ni za terenska kao ni traktore a kamoli za turiste i putnicki i djacki autobus.To je put ka zdravstvenoj stanici (jedan lekar) 150 god. osnovnoj skoli i bakalnici.Zasto je je zapusten sigurno zna Predsednik opstine Kraljevo??Ziveo i radio sam u USA,Africi i Evropi i nigde i nikad nisam video i doziveo takav nemar i zapusten park prirode??Spreman sam da pomognem i ucestvujem u svakoj inicijativi pomoci i obavestavanju javnosti o zapustenom prirodnom bogatstvu.kontakt 063 217581
  • Ime: branko Kovacevic