Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. oktobar 2018.

„Armagedon“ – knjiga novinara i pisca Vlade Arsića, koja je  zasnovana na istinitim iskustvima srpske policije, predstavljena je danas u Kraljevu kao deo tribine posvećene temama - borba protiv trgovine ljudima i opasnost sa interneta

Obeležavanju Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, u Kraljevu prethodi čitav niz akcija u organizaciji Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, koji je prošle godine formiran u gradu na Ibru. Danas je u Kraljevu, na tribini koja je za temu imala borbu protiv trgovine ljudima, predstavljena knjiga „Armagedon“ autora Vlade Arsića, novinara i pisca.

- Trgovina ljudima je kriminalna delatnost koja je u velikoj ekspanziji širom sveta, jer je već sada na visokom trećem mestu po obimu ostvarenog kapitala, a nažalost, najugroženije su zemlje koje se nalaze na međunarodnim putevima i u kojima vlada velika nezaposlenost – kaže Arsić.

Prema njegovim rečima, žrtva trgovine ljudima može da bude bilo ko: stariji, mlađi, muškarci, žene, jer postoje i razni vidovi trgovine ljudima, od prinudnog prosjačenja, prinudnih brakova, radnog i dužničkog ropstva, do prinudne prostitucije i najgoreg oblika – trgovine organima.

- Vrlo je važno da se javnost upozna sa metordologijom i načinima na koje funkcionišu trgovci ljudima, da se zna na koji način vrbuju, pre svega, decu, kako postavljaju svoje zamke i šta treba preduzeti da bi se takve situacije sprečile – pojašnjava Arsić.

Svojevremeno je njegova ranija knjiga pod nazivom „Izgubljene u malgli“ izazvala veliko interesovanje publike. Knjiga se bavi problemom prinudne prostitucije i otkriva načine na koji su devojke upadale u te probleme. Omnibus ima tri priče zasnovane na istinitim događajima koji su se zaista dogodili u Srbiji, a ne negde u inostranstvu.

- Jedna devojka bila je žrtva svog momka, druga svog školskog druga, a treću je prodala rođena majka – otkriva autor.

Moderne tehnologije, mogućnost lažnog predstavljanja iza skrivenih profila na društvenim mrežama drastično povećava broj internet zamki za mlade i ljude bez iskustva, posebno devojke i devojčice.

- Svi oni koji su do juče vrebali u kafiću ili bilo gde u gradu, masovno se prebacuju na internet, tamo postavljaju svoje virtuelne udice i ako danas „zabace“, uslovno rečeno, sto mamaca, mogu biti siguran da će bar jedno dete da se upeca – kaže Arsić koji je na tribini govorio da su opasni i virtuelni i direktan kontakt, ali da je internet predatorima omogućuje mnogo šire polje delovanja, nego što je to bio slučaj ranije, u stvarnom svetu. Jer, nekada su pedofili bili usmereni samo na decu koja su ih poznavala, na decu njihovih kolega, komšija, prijatelja i rođaka, a danas, zbog šireg polja delovanja, imaju sve više „uspeha“ u svojim mračnim nastupima, namerama i delima.

Armagedon je pojam koji prema Bibliji označava mesto konačne bitke između dobra i zla, odnosno mesto konačne bitke tokom smaka sveta, a u običnom govoru se odnosi na bilo koji scenario kraja sveta i svetske katastrofe. Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima, koji je, na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva 18. oktobra prošle godine formiran u Kraljevu, bori se da pobedi dobro. Zato je i današnja tribina bila posvećena, pre svega, srednjoškolcima, i opasnostima koje deci prete sa društvenih mreža, interneta, fejsbuka… Njima su izloženi svi, a najviše najmlađi, deca osnovnih i srednjih škola.

Osim Arsića, na tribini je govorio i Mitar Đurašković, koordinator Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Lidija Pavlović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva.  .

Sutra, na sam Dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, u Osnovnoj školi „Dragan Đoković Uča“ u Lađevcima biće organizovana radionica kako bi i seoska deca imala šansu da čuju nešto o trgovini ljudima. Ovu radionicu vodiće dr Saša Atanasov sa Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predstavnik Policijske uprave Kraljevo Miloš Jovanović.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments