Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

18. oktobar 2018.

Prema uredbi Vlade Srbije, pored ulica u gradu i prigradskim naseljima, svaki duži seoski sokak mora imati naziv, a kuće broj, pa se može dogoditi da će, zbog sve praznijih sela, neka od njih imati više ulica sa imenima nego stanovnika

Područje grada  Kraljeva je, prema površini, najveća lokalna zajednica u Srbiji, jer ima 92 naseljena mesta i prostire se na 1.530 kvadratnih kilometara. Stoga su i brojni putevi, ulice, seoski sokaci... bez zvaničnog naziva, a kuće u njima nisu urednim brojem označene. Tako najčešće adresa domaćinstava sadrži samo naziv sela i umesto broja ,,bb“, dakle bez broja. Ili, primera radi, sve kuće u velikom romskom naselju nadomak grada imaju istu adresu – Stadionska 37. Tako je to godinama, ali - više neće moći.

Shodno uredbi Vlade Srbije o adresnom registru, svaka saobraćajnica u kojoj ima više od deset kuća, mora imati naziv i uređene kućne brojeve. Zato su nadležne službe u Kraljevu već pokrenile realizaciju ove uredbe, pa svakodnevno radi tim urbanista u saradnji sa predsednicima saveta mesnih zajednica. Uz pomoć najnovijih geodetskih snimaka utvrđen je spisak puteva i ulica koje nemaju naziv .Ukupno ih je više od dve hiljade! Čak, u širem gradskom jezgru nazive nema 91 ulica. U prigradskim, pomoravskim selima bezimenih puteva i sokaka je od trideset, pa čak do šezdeset, a u planinskim selima - više od po desetak. Tako, primera radi, u prilično napuštenim mestima u ušćanskom i studeničkom kraju, poput Bara, Tepeča, Mlanče, Bresnika... nazive treba dati za po desetak saobraćajnica u kojima, doduše, ima po deset kuća ali, kako jedan predsednik mesne zajednice reče, ,,ima, kad se snimaju krovovi a u njima odavno niko ne živi“. Tako će ispasti da će u nekim selima biti više ulica sa imenima nego stanovnika.

- Ovo je veoma koristan posao, mora se ta oblast konačno urediti, iako smo svesni da će biti problema, nedoumice i polemike, posebno oko naziva. Zato je kratak rok i teško da će se sve okončati, kako uredba nalaže, za petanest dana, ali računamo da će do proleća sve biti završeno – kaže Zvonko Kovačević, načelnik gradskog odeljenja za urbanizam u Kraljevu.

On nam je i objasnio da procedura za nazive ulica ostaje kao do sada, pa predlog potiče iz mesnih zajednica sa valjanim obrazloženjem, usvaja ga nadležna komisija gradske skupštine, saglasnost daje resorno ministarstvo i konačnu odluku donosi Skupština grada. Posle konačne odluke, saobraćajnice, kao i kućni brojevi se obelažavaju propisanim tablama, na jednoj i drugoj strani - o državnom trošku.

U razgovoru sa nekoliko predsednika saveta mesnih zajednica stiče se utisak da će, uistinu, biti problema već oko samih predloga i kažu:

,,Dobro je što ide zima pa imamo vremena da o svemu natenane prodiskutujemo. Nema sumnje da će jedni biti za ime Slobovo, a drugi Vukovo ili Đinđićevo. Pola sela je, recimo, još za Tita, a oni iz susednog zaseoka su ostali privrženi Draži... Neki opet neće hteti blatnjavu ulicu za svog ideološkog idola, nego za onog koji je bio na drugoj strani...  Najteže je, ipak, dati naziv po nekom lokalnom znamenitom čoveku koji je potekao iz našeg sela, jer se komšiji najteže odaje priznanje...“.

Možda je zato najbolje rešenje dati geografski naziv ulici kao što je Studenička, Ibarska, Moravska... Tog su mišljenja i u pomenuitim urbanističkim službama koje su, u nameri da pomognu, ponudili potencijalanim predlagačima spisak najznačajnijih istorijskih ličnosti. No, i tu uz imena književnika, slikara, naučnika... ima narodnih heroja, generala, vojvoda, kapetana... koji su tokom burnih vremena i ratnih događanja pripadali raznim vojskama i ideologijama.

To će se, veruju, ipak, i predstavnici mesnih zajedndica, nekako rešiti, ali ima i prilično stanovnika bezimenih ulica koji se manje brinu kako će se zvati njihova ulica nego što će kad – tad morati da menjaju lična dokumeta, jer to košta i vremena, i novca.

autor: M. Dugalić 

izvor: „Politika“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments