Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. oktobar 2018.

U porti Crkve proroka Ilije u Sirči položeni su venci na Spomen-zvonaru junacima izginulim, pomrlim i nestalim u ratovima 1912-1918, na kojoj je uklesano 197 imena srpskih, kako ih zovu, div - junaka

Grad Kraljevo 22. oktobra obeležava Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Ovog 22. oktobra, u porti Crkve proroka Ilije u Sirči, položeni su venci na Spomen-zvonaru junacima izginulim, pomrlim i nestalim u ratovima 1912-1918, na kojoj je uklesano 197 imena srpskih, kako ih zovu, div-junaka odnosno bogova. Sveštenici sirčanske crkve su služili parastos, a učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz ovog sela su pripremili prigodan program

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je podsetio da je Kraljevo osobođeno na današnji dan 1918. godine.

- Obeležićemo i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, kada je Prvi svetski rat i završen. Nastojimo da obiđemo spomenike koji su podignuti soluncima u čast u okolini Kraljeva, a ove godine smo uz pomoć Ministarstva rada obnovili i spomenik na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu – rekao je Terzić.

Važno je da opredeljujemo sredstva, dodao je, i da kroz novac koji dobijamo od Republike obnovimo što veći broj spomenika koji pokazuju da su Kraljevčani učestvovali i u balkanskim i u Prvom svetskom ratu i da je ovaj grad dao velike žrtve kako bismo svi danas živeli u slobodi.

Đake osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Sirči imali su pravi čas istorije. Predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“ Milan Matijević istakao je da je 22. oktobar značajan zato što su Kraljevo i Srez žički posle tri godine austrijsko-nemačke okupacije dočekali slobodu. U Velikom ratu sa područja Kraljeva i Žičkog sreza učestvovao je veliki broj ratnika. Iz jedne kuće u rat su odlazila sva muška čeljad, sposobna da nose pušku.

- U rat su odlazili očevi sa sinovima, braća, rođaci. Mnogi od ovih ratnika poginuli su ili umrli na bojištima na kojima je vojevala srpska vojska, daleko od svojih domova i rodnog kraja - rekao je Matijević.

U znak poštovanja njihovih junačkih dela i sećanja na žrtve, narod je podizao brojna spomenička obeležja, kojih na teritoriji grada Kraljeva ima 57. Oni predstavljaju memorijalno blago i istorijsko bogatstvo kraljevačkog kraja koje ostaje u nasleđe budućim generacijama.

U drugom delu obeležavanja Dana oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu, u svečanoj sali Gradske uprave priređen je program „Junacima u slavu“ i prikazan dokumentarni film „Kraljevski top - istorija srpske krune“.

Pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Sreten Jovanović je zahvalio svima koji su učestvovali u programu obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Kraljeva u Prvom svetskom ratu.

- Sve je počelo pokloničkim maršem od rodne kuće srpske heroine Milunke Savić u subotu iz Koprivnice kod Jošaničke Banje, odakle je grupa planinara dopešačila do Zmajevca, gde je juče izveden prigodan program i doček učesnika marša iz više gradova Srbije. Želimo da osvetlimo i neke trenutke i događanja iz tog perioda i smatramo da ne smemo ništa da ostavljamo pod velom tajne, već moramo, kao danas, da prenosimo na mlade i na taj način obezbeđujemo trajanje i obezbeđujemo da se i posle nas obeležavaju ti datumi - poručio je Jovanović.

Direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo Vesna Milojević ocenila je da je mudro da danas prevedemo poruku koju su nam preci ostavili još pre sto godina:

- Ta poruka je da uvek moramo da budemo jaki i hrabri, da se svaki put kada prođemo pored „Milutina“ setimo svojih predaka, da se setimo šta su oni preživeli i da sva naša postignuća predstavljaju samo nadogradnju onoga što su nam oni ostavili, a to su dve najveće tekovine: Srbija i sloboda.

Film reditelja Velimira Stojanovića „Kraljevski top - istorija srpske krune“, koji je u prikazan organizaciji Istorijskog arhiva Kraljevo, govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka. Kroz obilje arhivskog materijala, film baca svetlost na ključne istorijske događaje 20. veka, otkrivajući i manje poznate činjenice.

izvor: zvaničan sajt Gradske uprave

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments