Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. novembar 2018.

Problem smrada koji se širio iz podruma napuštenog gradilišta u koji su se slivale fekalije na mestu na kojem se u samom centru Kraljeva nekada nalazila prodavnica „Crvena zvezda“ uskoro bi, konačno, trebalo da bude rešen

U samom centru grada na Ibru ima nekoliko napuštenih gradilišta, od kojih na nekima ni kamen nije pomeren skoro dve decenije. Sva su zarasla u korov, neki građani ih doživljavaju kao deponije, a pojedina služe kao privremeni dom beskućnicima. Ipak, nesuđeni poslovno-stambeni kompleks na mestu na kojem se nekada nalazila samousluga „Crvena zvezda“, koji ima i „zanimljivu“ priču o tome kako je iz ruku investitora koji je započeo u izgradnju prešao  u ruke drugog, od ostalih se izdvaja po nesnosnom smradu koji se širio i na šetalište duž Omladinske ulice. Smrad se širio iz napukle kanalizacione cevi u podrumu gradilišta, u koju su se slivale fekalije iz okolnih objekata. Građani su se bunili, reagovali, zapušavali nos kada prolaze tim delom grada, ali neki ljudi su sa tim problemom tu morali da žive godinama.

Zaštitnik građana Milan Tufegdžić pojasnio je letos da su inspekcijske službe jedine koje mogu da reše decenijski problem i da je građevinska inspekcija ta koja može da naloži vlasniku ili investitoru da otkloni nedostatke koji ugrožavaju zdravlje građana. Međutim, ni inspekcijske službe nisu mogle da reše problem, zato što je formalno – pravno objekat još u izgradnji, a investitor je dozvolu za gradnju dobio po starom zakonu. Zato nema ni rok za završetak radova, a nadležni nemaju pravni mehanizam da to odobrenje stave van snage.

Neko rešenje moralo je da bude pronađeno, pa su nadležni inspekcijski organi u više navrata izlazili na lice mesta donoseći određena rešenja. Lokalna samouprava i JKP „Vodovod“, koji je u objekat na samom početku traženja rešenja ušao, praktično, bez dokumentacije.

Po hitnom postupku pripremljena je sva dokumentacija, pa su radovi na napuštenom objektu započeti 24. oktobra, a ovih dana treba da budu završeni. Zbog skučenog prostora, izvođenje radova kojim treba da bude rešen problem napukle kanalizacione cevi - predstavlja složenu operaciju.

Najveći problem, kako ističu nadležni, predstavljaće upravo pražnjenje i čišćenje „bazena fekalija“. Radnici „Vodovoda“ su, kako saznajemo, prethodnih godina već nekoliko puta taj bazen čistili bez nadokande. Pojedinačno, samo čišćenje bazena fekalija košta koliko i svi radovi kojima treba da bude rešen ovaj dugogodišnji problem!

Higijensko – tehnička sanacija napuštenog gradilišta uz učešće radnika kraljevačkog „Vodovoda“ podrazumeva učešće i drugih privrednih subjekata, ali je sada najvažnije da će problem zbog kog je nakadašnja „Crvena zvezda“ potamnela od muke i postala ekološka crna tačka Kraljeva – u narednih par dana biti rešen. Možda je sve moglo da bude rešeno mnogo ranije, ali - mi smo kao narod poznati po činjenici da počinjemo da delamo tek kada „dogori do nokata“ ili, u ovom slučaju, „dosmrdi do nosa“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments