Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. novembar 2018.

Jedan Kraljevčanin danas je, svukavši se u kupaći kostim, plivao u Ibru privlačeći pažnju sugrađana koji su tokom ranog nedeljnog popodneva šetali obalom reke, a našem novinaru je rekao da to čini i inače, sve dok se zimi ne pojave sante leda

Stotinak metara ispod splava „Kraljica Ibra“, jedan Kraljevčanin danas je, ogrnut suncem, skinuo svoju odeću, a onda – ostavši u kupaćem kostumu, zagazio do sredine Ibra, odakle je zaplivao nizvodno. Plivao je tako stotinak metara, a onda se vratio na obalu. Zamolili smo ga da se predstavi i pitali ga ima li nešto protiv da objavimo kratak video zabeležen dok je plivao.

- Ja sam Miroljub Domazet, nemam ništa protiv što ste me snimali, slobodno to smete da objavite, ali – nema potrebe da govorim o sebi, jer o meni najbolje govore moje knjige – rekao je, uputivši nas da se na interenetu informišemo o knjigama koje je do sada objavio 

Pogledajte danas zabeležene kadrove kupanja u omiljenoj reci Kraljevčana:


Kako je objasnio, u Ibru se povremeno kupa ne samo tokom sezone, već sve dok reku toko zime ne okuje led. Danas mu, naravno, uopšte nije bilo hladno, jer je neuobičajeno toplo za ovo doba godine, ali – bio je jedini, jer niko drugi nije došao na sličnu ideju.

Domazet je, kažu naša saznanja, po onome što su ranije o njemu objavljivali lokalni mediji i naše kraljevačke kolege, „sveznalac“ svih umetničkih pravaca i disciplina. On je, osim toga, veliki ljubitelj umetnosti i kolekcionar, koji svoj stan odavno nema potrebu  da kreči, jer su zidovi stana od poda do plafona potpuno prekriveni slikama. Piše eseje, a u kraljevačkim kulturnim krugovima godinama je bio poznat kao „čovek koji je protiv svih“. Još pre desetak godina govorio je na promocijama svojih knjiga da se književne nagrade u Srbiji dodeljuju piscima koji članove komisije zovu na svoje krsne slave.

- Oni su najviđeniji dobitnici, ali su, pre njih, još poželjniji oni koji su jedva savladali analfabetski tečaj. Na trećem mestu su "ziloti", oni koji se kunu svakoj aktuelnoj vlasti. Ti "ziloti" su uglavnom iz prestonice – poručivao je Domazet.

Cilj mu je, govorio je tada (pošto je danas odbio da govori za Krug) uvek bio da dokaže da na ovim prostorima postoje ljudi koji, kao i on, samostalno misle, stvaraju i ne razmišljaju o nekoj književnoj slavi, jer je vreme čitalaca - davno prošlo vreme.

Njegovu knjigu „Pema Karanovca“ kritičari su ocenili kao „ valjan dokumentarni prilog kulturnoj istoriji Kraljeva, jer se bavi običnim čovekom, njegovim vrlinama i manama, svakodnevnicom, životom pored Ibra, a ne makroekonomskom političkom istorijom“. Deo svog slobodnog duha Domazet je pokazao i danas – kupajući se na novembarskom suncu i u Ibru, reci koju svi Kraljevčani toliko vole i tu svoju ljubav nerado dele sa drugima.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Savremenik

  Gost - Savremenik

  Domazet je poznati  pisac i pravičan  buntovnik.  (Ovo je za mlađe čitaoce ili manje upućene u širu kraljevačku pisanu reč) . Istina, Domazet se, poodavno,  duhom smirio, ali telom i dalje  ,,luduje", uređujući svoj i životni prostor svojih komšija. To treba videti i zapisati, i to je važnije od jednog , istina, neobičnog novembarskog kupanja u hladnom Ibru.
  • Ime: Savremenik
  • Gost - Mitar

   Gost - Mitar

   Poznatih pisaca i narodnih poslanuka-ca iz Kraljeva ima na pregršt , ali niko za njih ne zna van užeg centra grada! Baš imamo poznatih ali bez rezultatza!
   • Ime: Mitar
 • Gost - Maki

  Gost - Maki

  Čovek voli pažnju... Osobenjak
  • Ime: Maki