Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. novembar 2018.

Na području Kraljeva ima više od 1.300 seoskih vodovoda, od kojih je većina građena pre 40 i više godina bez projekata, često i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa; mnogi su u lošem stanju, te je i snabdevanje stanovništva neredovno

Pred odbornicima gradske skupštine u Kraljevu sutra će se naći Predlog odluke o opštim uslovima za održavanje i korišćenje javnog lokalnog vodovoda u seoskim sredinama na teritoriji grada na Ibru. U obrazloženju za donošenje Odluke kojom su date opšte odredbe, dužnosti vršioca usluga snabdevanja vodom u seoskim naseljima, dužnosti korisnika vodovoda, potrošnja, ugradnja, popravke, kontrola kvaliteta vode, naknade za utrošenu vodu, nadzor i kaznene odredbe zbog njenog nepoštovanja, navodi se da na teritoriji grada Kraljeva ima oko 1.300 lokalnih vodovoda, od kojih oko 130 lokalnih vodovoda ispunjava uslove za legalizaciju (sada ozakonjenje). Imajući u vidu da se veliki broj stanovnika na seoskom području snabdeva vodom za piće sa lokalnih vodovoda “velikog rizika”, nužno je da grad donese odluku kojom se ova materija uređuje u skladu sa zakonom, piše u predlogu Odluke koja će se sutra naći pred odbornicima gradske skupštine.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podseća da postoji veliki broj seoskih vodovoda koji se ne nalaze u sistemu gradskog javnog vodovoda i da su iz gradskog budžeta opredeljena sredstva kako bi vodovod u Mataruškoj Banji mogao da bude pripojen gradskom sistemu vodosnabdevanja.

- Međutim, u drugim mestima koja su udaljena od grada i gde ne postoji mogućnost za njihovo pripajanje gradskom javnom vodovodu, biće neophodno da se seoski vodovodi ponovo izgrade ili rekonstruišu u skladu sa projektima, i da, kada dobiju građevinsku i upotrebnu dozvoli, njih preuzme na upravljanje JKP „Vodovod“ Kraljevo -  kaže gradonačelnik Kraljeva.

Nekada za gradnju seoskih vodovoda nije bila potreba građevinska, već samo tzv. vodna dozvola. što je već godina kamen spoticanja za trajnije rešavanje problema seoskih vodovoda.

- Broj od 1.300 vodovoda obuhvata sve, čak i individualne izvore vodosnabdevanja pojedinih domaćinstava. Biće potrebno mnogo godina kako bi svi dobili upotrebnu dozvolu. To je složen posao, i što se tiče građevinskih radova, i imovinsko-pravnih odnosa koje je neophodno rešiti pre nego što se uđe u izvođenje radova – objašnjava gradonačelnik Kraljeva.

ŠTA JE REŠENJE ZA VODOVOD U UŠĆU?

Na novinarsko potanje da li će taj put biti i način za rešavanje problema meštana Ušća, koji su organizovali i ulične proteste zbog nestašice vode, Terzić odgovara da je „grad veoma brzo reagovao kada se pojavio problem u Ušću, obezbeđivanjem cisterni i izvođenjem radova kako bi meštani Ušća imali kvalitetnu vodu za piće“.

- Da bi problem bio trajno rešen, neophodno je da se izgradi nova vodovodna mreža i da se rekonstruiše postojeća, ali u skladu sa građevinskim projektom. Mi smo projekat pripremili, preostalo je da se pronađe izvorište i da se grad kupi zemljište na kom se izvorište nalazi. Kada grad postane vlasnik tog dela parcele, konkurisaćemo za dobijanje sredstava od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima kako bismo konačno rešili problem ovog mesta - rekao je Terzić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - neko

    Gost - neko

    Planirate li da dodjete u Tavnik ? I kada ?
    • Ime: neko