Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. novembar 2018.

Za pola decenije, dvoje Kraljevčana sa ulice su sklonili više od dve stotine pasa; mnogima su pronašli dom, a trenutno brinu oko osamdesetak njih, među kojima je i deset hendikepiranih

Vesa je rođen bez čašica i nikada neće prohodati. Princu je automobil odsekao zadnje noge, a Nole ima sužen dušnik, stalno kašlje i slep je. O njima i još sedam hendikepiranih pasa brine dvadesetsedmogodišnji Jovica. Nakon što primi bolesnog psa, kreće sa svakodnevnim vežbama.

- Fizikalnim na strunjačama i u bazenu leti najčešće, sad zimi u kadi. Onda ih učim da budu na kolicima. Kad vidim da su na kolicima super, trudim se da ih osposobim maksimalno da stanu na svoje noge, kaže Jovica Žnidarić iz Udruženja „Spaske".

Na noge je stalo devet pasa od dvadeset koje je lečio. Neke je, uz pomoć Danijele Jović, uspeo i da udomi, uglavnom u inostranstvu. Iako se pre pola decenije tridesetak ljudi udružilo da pomažu napuštenim i bolesnim psima, danas je knjiga spala na dva slova.

- Da nije Jovice, mislim da Udurženje „Spaske" ne bi ni postojalo, zato što ja mam svojih poslovnih obaveza i većinu dana sam zauzeta, jer radim. Oko hendikepiranih pasa treba dosta muke i truda, on je stvarno po ceo dan tu - ističe Danijela Jović, takođe iz udruženja „Spaske".

Ima dana kada se muka čini prevelikom, ali to osećanje, kažu, brzo prođe.

- Oni su nešto posebno, ne mogu da vam objasnim. uopšte zato što to... Ko nema invalidnog psa, to ne možda da razume - objašnjava Jovica Žnidarić.

Razumeju ih ljubitelji životinja i organizacije iz inostranstva. Kada im ponestane hrane, apel upute na društvenim mrežama.

- Treba nahraniti ovoliko pasa, svi su pod terapijom, trebaju nam uvek lekovi, pelene za pse, gaze, stare stvari posebno sada kada ide zima - apeluje Jovica.

Zahvalni su i kraljevačkim veterinarima. Dugove za lečenje ovih pasa plaćaju kad i koliko imaju.

pripremili: Nemanja Jakovljević i Zoran Sarić

izvor: RTS

 

foto: ilustracija (Pixabay)

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments