Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. novembar 2018.

„Uspeli smo da naslutimo razmere stradanja i osećaj ostvarenja na cilju, a saznali smo i da su postojale različite rute povlačenja naše vojske“, kaže autor izložbe koja sadrži film i 50 fotografija nastalih tokom putovanja biciklom preko Albanije

Povodom stogodišnjice od završetka Velikog rata, Kulturni centar je u Svečanoj sali Gradske uprave organizovao Multimedijalnu izložbu „Putevi srpske vojske“ čiji je autor Čačanin Stefan Lukić.

Na programu je bio dokumentarni film „Biciklom putevima srpske vojske“, a izložba obuhvata pedeset fotografija nastalih tokom putovanja preko Albanije.

Elizabeta Todorović, direktorka Kulturnog centra, ocenila je da je naša ljudska i moralna obaveza da, negujući kulturu sećanja sačuvamo od zaborava sve znane i neznane koji su svoj život položili u Velikom ratu,.

Autor projekta kaže da skoro svaka porodica u Srbiji može da se podiči time da ima nekoga od predaka ko je prošao golgotu preko Albanije. Kako se približavala stogodišnjica od završetka Velikog rata, sve je više razmišljao o tom događaju. Počeo je da istražuje, a kako je putovao biciklom po Evropi, odlučio je da upravo na taj način prođe i rutu koju je prolazila srpska vojska, uspostavi duhovnu vezu sa precima i vidi bar deo onog što su oni preživeli.

U jednom trenutku smo uspeli da naslutimo kakav je to događaj bio i kakve su razmere stradanja i volje, osećaja ostvarenja, odnosno dolaska na zadati cilj. Tada smo zapravo samo zagrebali provršinu celog događaja. Krenuli smo od osnove povlačenja preko Albanije, da su i narod i vojska bili primorani na to, ali smo saznali da su postojale različite rute, nimalo jednostavne, ni sa istorijskog, niti sa bilo kog drugog aspekta gledano. Dok su drugi narodi svoj nacionalni identitet i nacionalno biće gradili kroz Prvi svetski rat i junačke poduhvate, mi smo tu temu stavljali po strani. Stogodišnjica je bila prava prilika da vidimo šta se sve dešavalo sa srpskim narodom“, rekao je Stefan Lukić.

Po rečima autora, poseban segment cele priče su Prokletije, o čemu je kasnije više govorio naš sugrađanin Aleksandar Lazović, koji je takođe učestvovao u projektu „Putevi srpske vojske“ 2016. godine.

Izložbu fotografija možete pogledati do 16. novembra u foajeu Gradske uprave (srednji ulaz).

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments