Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. novembar 2018.

Naredne godine u Kraljevu 10 miliona dinara biće izdvojeno za sufinansiranje do 50 odsto vrednosti projekata sanacije fasada i ravnih krovova zgrada, ali je za građane izdatak i polovina koju bi sami trebalo da obezbede

Grad Kraljevo će naredne godine sufinansirati investicione projekte koji mogu da doprinesu poboljšanju energetske efikasnosti. U ove svrhe na narednoj sednici gradske skupštine, prema najavama gradskih čelnika, trebalo bi da bude izdvojeno 10 miliona dinara. Stambene zajednice koje naprave projekat sanacije fasada i ravnih krovova i obezbede polovinu sredstava neophodnih za njegovu realizaciju, moći će da računaju da će iz gradskog budžeta bespovratno dobiti do 50% celokupnog iznosa neophodnih sredstava. Do sada se na ovakav potez odlučilo pet gradova i opština  u Srbiji.

- Nadam se da ćemo kontinuiranim izdvajanjem sredstava iz budžeta u narednim godinama uspeti da rešimo problem dosadašnje energetske neefikasnosti i da omogućimo lepši životni prostor  stanarima velikog broja starih zgrada u Kraljevu. Zato pozivam sve sugrađane da u okviru svojih stambenih zajednica obezbede deo novca i konkurišu za ova sredstva – ističe gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, dodajući kako će, ako nteresovanje bude veliko, to biti osnov za predlog da iz budžeta narednih godina u ove svrhe bude izdvajano i više novca.

U Kraljevu su zgrade za kolektivno stanovanje stare, u proseku, 40 godina. Građene su kada su energenti bili jeftini, pa graditelji nisu mnogo vodili računa o energetskoj efikasnosti objekata. Osim što stare zgrade nemaju dobru termoizolaciju, one su i zbog starenja postale estetski problem, kažu nadležni, navodeći da je ovo jedan od načina da se deo tih problema reši.

Od donošenja Zakon o stanovanju i održavanju zgrada do danas je u Kraljevu registrovano više od 500 stambenih zajednica.. Iako je, nesumnjivo, sufinansiranje polovine vrednosti projekata sancije fasada i krovova bespovratnim sredstvima, dobar potez, činjenica je da bi problemi mogli da budu nedovoljna informisanost građana i profesionalnih upravnika zgrada, ali i opšte siromašto zbog kojeg je većini građana problem i ta polovina troškova koju bi trebalo da izdvoje iz sopstvenih džepova.

Direktorka Gradskog stambenog preduzeća Dragana Bikić priznaje da su stare zgrade mahom devastirane, jer se u njih nije ulagalo decenijama, sve do donošenja Zakona o stanovanju i održavanju zgrada 31. decembra 2016. godine.

- Činjenično stanje je da su zgrade u privatnom vlasništvu i da je prvi put sad zakon dao mogućnost lokalnim samoupravama da iz budžeta izdvajaju sredstva za ulaganje u privatnu imovinu, iako to nije obaveza grada. Mi kao stambeno preduzeće i svi upravnici stambenih zajednica i profesionalni upravnici moramo zajednički da uđemo u ovu borbu i da krenemo da rešavamo probleme kako bi stanje postalo bolje, a uslovi stanovanja komforniji i bezbedniji – kaže Bikić.

Ona je dodala da će,u cilju edukacije, biti organizovano nekoliko edukativnih radionica. Stambena zajednica može da konkuriše jedino ukoliko je registrovana i ukoliko ima projekat sa kojim želi da konkuriše. Za to su neophodni adekvatna tehnička dokumentacija i obezbeđena sredstva u iznosu do 50% za realizaciju tog projekta.

- Očekujemo da će u februaru ili martu  2019. godine  Gradsko veće raspisati konkurs, a ta sredstva moraju da se iskoriste do 30. novembra naredne godine – ističe Bikić, pojašnjavajući da tokom decembra i januara stambene zajednice treba da pribave projektno tehničku dokumentaciju i sredstva za učešće u projektima.

Stambene zajednice koje prođu na konkursu same će birati izvođača radova i zaključiti ugovor sa njim.

Bikić je najavila da će u decembru biti održana veća radionica za sve upravnike (ima oh oko 80) i desetak profesionalnih upravnika.

Prema rečima Zvonka Kovačevića iz Odeljenja za urbanizam, kod  ulaganja u energetsku efikasnost potrebno je pet do šest godina za povraćaj sredstava. On kaže da je ovom odlukom predviđeno i bodovanje i da će biti favorizovano ono što, prema njihovoj oceni, zahteva hitnu intervenciju u pogledu poboljšanja energetske efiksanosti, a da će tek iza toga biti realizovani projekti vezani za izgled zgrade.

- Odredili smo i zone koje se pojedinačno boduju, od ekstra prema prvoj, pa na ostale zone u gradu, pokušavajući da zaista animiramo sve građane da preko svojih stambenih zajednica probaju da se organizuju i da skupe taj novac dok se ne raspiše oglas za odabir tih projekata investicionog održavanja – poručio je Kovačević

Pitanje je koliko će sve ovo moći da zaživi kada se veliki broj građana na društvenim mrežama žali da čak nisu bili ni u prilici da upoznaju svog profesionalnog upravnika i da sada imaju samo finansijsku obavezu više, a da već mesecima u zgradama u kojima žive nema nijedne popravke!

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments