Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. novembar 2018.

Verona, Vićenca, Trst, italijanski su gradovi u čijim lepotama su prošlog vikenda imali priliku da uživaju igrači i muzičari KUD „Kraljevačka riznica“, koja se sprema da nizom aktivnosti naredne godine obeleži svoju prvu uspešnu deceniju

Članovi KUD "Kraljevaka riznica" prethodnog vikenda bili su gosti SKUD "Sloga" iz Vićence, koje ih je pozvalo da zajedno proslave 16 godina postojanja njihoovpg društva.

Prvi dan bio je planiran za obilazak grada ljubavi - Verone. Verona je svetski poznata kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega grad nazivaju i "gradom romantike". Rimska arena u Veroni iz prvog veka jedna je od najvećih i najbolje očuvanih. Mogla je da primi 22.000 gledalaca, a i danas se koristi za razne priredbe. U Veroni se, pored ostalih, svake jeseni održava i najveći svetski sajam kamena.

Nakon obilaska svih znamenitosti i uzivanja u Veroni, Kraljevčani su se uputili ka Vićenci, gde su ih širom otvorenih ruku dočekali ljubazni i nasmejani domaćini uz tradicionalni srpski doček, pogaču, so i rakiju.

Nakon pozdravnih reči dobrodošlice, koje je gostima iz Srbije uputio Dušan Aleksić, predsednik udruzženja „Sloga“ i Saveza srpskih klubova u Italiji, usledilo je bliže upoznavanje i druženje dva ansambla koje je trajalo do ranih jutarnjih sati.

Drugi dan bio je rezervisan za obilazak Vićence i njenih znamenitosti.

- Nakon obilaska Vićence popodne je bilo rezervisano za pripreme za koncert koji je bio priređen u predivnom teatru. Na sceni su se smenjivali mladi umetnici iz redova domaćina, gosti iz Kopra i našeg ansambla – kaže Igor Guduć, umetnički rukovodilac i direktor KUD „Kraljevačka riznica“.

On napominje da su nakon uspešnog koncerta usledile čestitke članovima kraljevačkog ansambla za dobar i kvalitetan nastup, a posebno priznanje je stiglo od počasnog konzula Srbije u pokrajini Veneto Lorete Baggio koja je bila oduševljena nastupom ansambla iz Kraljeva, voljom i igračkom žestinom koju su, kako je rekla, ostavili na sceni. Zbog toga je uputila  poziv da, na jednom od velikih festivala koji se odrzava u Lido di Jesolu naredne nastupi i jedna grupa iz Srbije i da to bude baš "Kraljevačka riznica". Loreta Baggio je iskazala i želju da stupi u kontakt sa gradskim čelnicima u Kraljeva radi sagledavanja mogućnosti da, posle saradnje u oblasti kulture, dođe i do drugih oblika saradnje.

- Sve ovo svedoči i još jednom potvrđuje da je kultura važna karika i most prijateljstva koja spaja Srbiju sa drugim narodima – smatra Gudić.

Članovi ansambla Vicenza) oduševljeni su Vićencom, koja je je četvrti najveći grad u pokrajini Veneto i upravno središte istoimenog okruga. Grad ima veoma dobro očuvano staro gradsko jezgro sa nizom crkava i palata, koji su pod UNESKO zaštitom. Šire područje Vićence spada u najvažnije industrijske zone Italije, mnogo većeg značaja spram veličine grada. Vićenca je poznata i kao grad arhitekte Paladija koji je projektovao mnoga zdanja u ovom gradu.

Poslednji dan posete Italiji bio je rezervisan za obilazak Trsta, koji je najviše poznat kao važna luka. Luka i inače zauzima veći deo Trsta koji je tokom razdoblja „druge Jugoslavije“ bio važno „šoping odredište“ Jugoslovena, zbog toga što se tamo decenijama nabavljala jeftina, a kvalitetna roba. sa zapada Međutim, ratovi na jugoslovenskim prostorima, ali i liberalizacija tržišta poslednjih godina gotovo su uništili ovaj vid gradske privrede.

- Poseta Italiji je još jedna u nizu aktivnosti kojima Riznica obeležava ulazak u desetu, jubilarnu godinu postojanja i svoju desetu igračku sezonu i poziva sve sugrađane na veliki koncert izvodđckog ansambla 8. dec u 19:30 u sali Doma vojske Srbije – najavio je Gudić.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments