Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. novembar 2018.

Tokom pregleda na pokretnom mamografu, kojima se u Kraljevu odazvalo više od 95 odsto prijavljenih žena (4.760), kancer je dijagnostikovan kod SEDAM , a pre devet godina na prvom skriningu rak dojke otkriven je kod 100 od oko 7.000 žena

Srbija je po obolevanju od raka na 18, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. Treći i najčešći uzrok smrti među ženama starijim od 45 godina je rak dojke koji se dijagnostikuje kod svake dvanaeste žene. To jasno ukazuje na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što Srbija i čini uvođenjem organizovanih skrining programa.

Jedan od njih je nedavno završen u Kraljevu, kada je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a na inicijativu Doma zdravlja, u Kraljevu četiri i po meseca bio pokretni mamograf. Zahvaljujući odlično organizovanoj kampanji, ovoj akciji odazvalo se više od 95 odsto prijavljenih žena (4.760), što pokazuje sve veći stepen odgovornosti kod naših sugrađanki kada je reč o očuvanju zdravlja.

Preventivni pregledi na pokretnom, digitalnom mamografu bili su namenjeni ženama starosti od 50 do 69 godina, koje su skrining mogle da zakažu i bez uputa, i sa neoverenom zdravstvenom knjižicom. Sugrađanke, a bilo je i onih iz okoline, su prepoznale značaj preventivnih pregleda, kaže dr Dušica Aleksandrović, onkolog u Opštoj bolnici “Studenica” Kraljevo i dodaje:

- Iz Kliničkog centra Niš stigli su očitani rezultati i kod sedam žena nađena je infiltrativna lezija. Te žene su već operisane zbog dokazanog karcinoma dojke. Kod 17 žena nalaz je bio BI-RADS 4 B, pa su te žene dodatno dijagnostikovane ultrazvučno. Kod većine nije nađena infiltrativna lezija i one su prevedene na režim redovnih kontrola, odnosno zakazan im je nov ultrazvučni pregled za tri, odnosno za šest meseci. Kod 202 žene nalaz je bio BI-RADS 4 A. Kod svih je urađena dodatna ultrazvučna dijagnostika i prema tom nalazu žene su prevedene na redovne kontrole za tri ili šest meseci. Ostale žene su bile dijagnostikovane kao BI-RADS 2 ili 1 (benigne dojke).

Ovo nije prvi put da se u Kraljevu skrining mamografija odvijala na pokretnom mamografu Naime, 2009. godine u istoj akciji pregled je obavilo oko 7 000 žena i tada je kod njih 100 otkriven karcinom dojke.

- Zahvaljujući programu ranog otkrivanja pojačala se svest naših pacijentkinja koje su posle te prve skirning mamografije nastavile da se redovno kontrolišu preko Onkološke službe. Bilo bi još bolje da nastavimo sa redovnim programom za otkrivanje ranog karcinoma dojke. Jer, zahvaljujući skrining programu, mi smo svih ovih godina rano otkrivali žene sa karcinomom dojke, na vreme ih zbrinjavali, pa je logično što je ove godine bilo ovako malo novootkrivenih karcionoma dojke - ističe dr Aleksandrović.

Želja svih u Domu zdravlja Kraljevo i Opštoj bolnici „ Studenica“ je da se nastavi sa skrining akcijom jer će se redovnim praćenjem u narednom periodu promene otkrivati što ranije i u što manjem kliničkom stadijumu bolesti gde je procenat izlečenja preko 95 odsto.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments