Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. novembar 2018.

Petnaest žena koje imaju najmanje jedno maloletno dete (neke imaju i po šestoro), žive u seoskim domaćinstvima na teritoriji grada Kraljeva i planiraju da na selu ostanu da žive - dobilo je po 250.000 dinara

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić uručio je ugovore o korišćenju podsticajnih sredstava namenjenih ekonomskom osnaživanju žena sa ruralnih područja grada Kraljeva, u okviru projekta „Sprovođenje mera populacione politike“.

Lokalna samouprava dobila je od Ministarstva zaduženog za populacionu politiku i demografski razvoj tri miliona dinara koji su, zajedno sa sredstvima iz gradskog budžeta (750.000 dinara) raspodeljeni za osnaživanje žena u ruralnom području, po 250.000 za petnaest potpisnica ugovora.

Gradonačelnik Kraljeva je pohvalio potez Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za populacionu politiku i demografski razvoj, ocenivši da se ne radi samo o pomoći ženama, već o čitavih 15 porodica.

-. Grad Kraljevo je ove godine, takođe konkursom kod Ministarstva zaduženog za oblast demografskog razvoja, uspeo da obezbedi novac i za opremanje vrtića na Beranovcu, i za rekonstrukciju terena za košarku, rukomet i balon sale na Goču, za projekte u oblasti primarne zdravstvene zaštite i za Savetovalište koje će funkcionisati u sklopu Doma zdravlja Kraljevo – istakao je Terzić.

Za sredstva je aplicirala pedeset jedna žena, od čega tri prijave nisu bile u skladu sa propisima.

Prema rečima zamenice sekretara Skupštine grada Kraljeva i predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost Lidije Pavlović, neke mere pomoći ženama za ekonomsko osnaživanje i do sada su sprovođene, ali nisu obuhvatale žene na ruralnim područjima koje se bave poljoprivredom.

- Novac su dobila uglavnom domaćinstva, odnosno poljoprivrednice koje imaju više dece, što je i bio i jedan od uslova konkursa, a novac je ravnomerno raspoređen, pa su potpisnice ugovora iz Lađevaca, Miločaja, Ravanice, Godačice, Stubla, Bojanića, Lasca, Čukojevca i Dragosinjaca. I projekti onih žena koje nisu prošle ovog puta bili su izuzetno dobri i nadam se da će grad, s obzirom na veliko interesovanje, sledeće godine pokušati da sprovede jednu ovakvu meru i da poljoprivrednici od grada dobiju malo veću pažnju u narednom periodu - rekla je Pavlovićeva.

Prema njenim rečima, ne postoji tačan podatak o tome koliko je žena vlasnica poljoprivrednih gazdinstava, budući da se u Agenciji za privredne registre još uvek ne vodi statistika po polu, ali se prilikom konkurisanja za sredstva vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava pojavljuje tridesetak žena koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i koje konkurišu.

Predsednik komisije koja je odlučivala o podnetim zahtevima poljoprivrednica Milun Jovanović je istakao da je jedan od kriterijuma bio da vlasnica domaćinstva ima bar jedno maloletno dete, a među potpisnicama je onih koje imaju i šestoro dece, što vraća nadu u opstanak srpskog sela.

Dobitnice sredstava za ekonomsko osnaživanje žena na ruralnom području su istakle da će im dobijena sredstva umnogome olakšati rad na poljoprivrednim gazdinstvima i da su im podsticaj da nastave da rade i ulažu u svoj posao.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
99%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 1 °C
SUB Low: 0 °C High: 1 °C
NED Low: -2 °C High: 1 °C
PON Low: -5 °C High: -1 °C
UTO Low: -3 °C High: 0 °C
SRE Low: -5 °C High: 0 °C
ČET Low: -6 °C High: 0 °C
PET Low: -5 °C High: 3 °C
SUB Low: -1 °C High: 2 °C
NED Low: -3 °C High: 1 °C