Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. novembar 2018.

Zemljotres, poplave i požari u Kraljevu u proteklim godinama pokazali su i dobre i loše strane sistema zaštite i spasavanja, a najslabija karika u organizaciji bila je preventiva; nakon zakonskih izmena sada se predviđa i angažovanje građana

Ta karika je, očigledno, odavno prekinuta, jer niko od anketiranih građana na ulicama Kraljeva ne zna broj telefona Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje (1985).

Novim zakonskim merama građani će morati da nauče da zaštite prvo sebe i svoju imovinu. To je prva pomoć i sektoru civilne zaštite koja će ubuduće delovati udruženo po regionima. Imaće i zajedničku službu.

"Očekujemo da će ta služba imati pre svega ljudski resurs, više zaposlenih, jedan deo zaposlenih će doći iz javnih službi, a nadamo se da ćemo, uz pomoć Ministarstva lokalne uprave, uposliti i mlađi kadar koji će moći da odgovori svim izazovima", kaže Zdravko Maksimović, načelnik Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu.

Kao pomoć građanima i civilnoj zaštiti od 2010. godine, kada je Kraljevo zadesio katastrofalni zemljotres, potom i poplave i požari, formirano je desetak dobrovoljno-vatrogasnih društava. U njihovoj službi su i speleololozi i planinari.

"Iako posvećujemo dosta pažnje elementarnim nepogodama, neophodna je i pomoć države, odnosno značajnija materijalna sredstva kako bi u potpunosti mogli da se pripremimo za takve situacije", navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i komandant Civilne zaštite.

Umesto države, gradovi i opštine brinuće o obuci građana, a u njihovoj nadležnosti sada su i planiranje, spasavanje, reagovanje,  kako bi država mogla uspešno da se nosi sa ćudima prirode.

pripremili: V. Aksentijević, N. Sanader, Z. Sarić

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments