Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. novembar 2018.

Ovaj datum u Kraljevu godinama je obeležavan kao Dan Republike, samo je pominjano da je baš na taj dan 1944. godine grad na Ibru i oslobođen, a ove godine će, pored ostalih programa, u svim školama biti priređen i  javni čas

Na konferenciji za novinare danas su najavljeni programi kojima će biti obeležena sedamdeset četvrta godišnjica oslobođenja Kraljeva u Drugom svetskom ratu  

- Godinama ovaj dan nije obeležavan na način na koji se sada obeležava, jer je 29. novembar obeležavan kao  Dan Republike i u Kraljevu je samo pominjano da je na taj dan i Kraljevo oslobođeno, a tek pre desetak godina počeli smo sa obeležavanjem ovog dana kao jednog od najznačajnijih u našoj istoriji, jer je u pitanju dan kada se ovaj kraj oslobodio najvećeg zla, fašizma -  istakao je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva i predsednik Odbora za obeležavanje ovog datuma Sreten Jovanović.

On je podsetio da su borbe za oslobođenje Kraljeva, posle borba za oslobođenje Beograda bile najznačajnije za Srbiju, jer se Kraljevo nalazilo na raskrsnici putnih pravaca kojim su se povlačile nemačke snage.

Miloš Milišić, zamenik predsednika Odbora najavio je da će obeležavanje 29. novembra ove godine početi javnim časovima istorije u svim osnovnim i srednjim školama čitanjem  teksta o tim stradalnim godinama koje su i za tugu i za ponos. Po programu, tog dana, u 11.00 časova građani će se okupiti kod Spomenika oslobodiocima Kraljeva u Drugom svetskom ratu u Pljakinom šancu, gde će biti položeni venci i izveden kraći umetnički program.

O istorijskim činjenicama okončanja Drugog svetskog rata govorio je doktor istorijskih nauka Jovan Simijanović, stručni saradnik na Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću istakavši da su brojni primeri velikog požrtvovanja i stradanja i među lokalnim stanovništvom i među pripadnicima Crvene armije tokom borbi za oslobođenje Kraljeva.

naslovna fotografija: WikipediA

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Bane

    Gost - Bane

    Sjajno je bilo osloboditi se od strane fašista ali se postavlja pitanje šta nam je to donelo. 4.crnogorska proleterska brigada nam je ušla u grad. Nakon toga streljanje, otimačine, hapšenja, mučenja i još mnogo toga... Zar se to zvalo oslobađanje! 
    • Ime: Bane