Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

28. novembar 2018.

Sve je počelo kada je Kraljevčanin Dimitrije Danilović tokom kampanje za predsedničke izbore u Americi nacrtao Donalda Trampa sa oreolom; u sličnoj formi nastali su i ostali radovi koji će uskoro biti deo prve samostalne izložbe mladog umetnika

Izložba slika 25-godišnjeg umetnika Dimitrija Džimija Danilovića pod nazivom „Pop ikona - nostalgija“ biće otvorena 13. decembra u 20.30 u Kancelariji za mlade u Zemunu u Beogradu. Tom prilikom Danilović će svoj rad predstaviti publici kroz dvadesetak slika na kojima su prikazani junaci pop kulture kao srednjevekovne ikone.

Dimitrije je rođen u Kraljevu, u kojem je završio Srednju umetničku školu na smeru grafički dizajn. Osnovne studije - zidno slikarstvo završio je u Kragujevcu na Filološko umetničkom fakultetu u klasi profesorke Jelene Šalinić Terzić, a trenutno je na master studijama. Radovi koje je spremio za svoju prvu samostalnu izložbu  biće i deo završne master izložbe.

Dimitrije Danilović koji ističe da nadimak Džimi nije dobio po Džimiju Hendriksu, kaže da je pre predstavljanja publici želeo da se izdvoji svojim radovima, pa će to učiniti izlaganjem dvadesetak slika na kojima su junaci pop kulture prikazani kao srednjevekovne ikone.

A sve je počelo od „svetog Trampa zlatokosog“. U jeku kampanje za predsedničke izbore, u jesen 2016. goine, Dimitrije je naslikao tadašnjeg republikanskog kandidata, a sada predsednika Amerike Donalda Trampa sa oreolom.

- Imao sam ideju da slikam pop ikone za master rad, a moj mentor, profesor Slobodan Marinković se složio, napomenuvši da bi to mogli da budu Elvis Prisli, Prins, Madona. Njihovu muziku gotovo da uopšte ne slušam, pa sam odlučio da naslikam Trampa kao ikonu, Slika je izazvala veoma pozitivne reakcije i postala popularna i deljena na društvenim mrežama iako je, priznajem, rad na njoj bio način da se našalim. Sve to nema veze sa mojim političkim stavovima, jer sam rad radio smatrajući da je Tramp, iako stvarna ličnost, zanimljiv pre svega kao deo tog internet sveta – pojašnjava Dimitrije.

Posle toga, ređale su se nove „ikone“: likovi iz video igara, književni likovi, oni na koje reaguju mal mlađi i malo stariji od Dimitrija.

- U međuvremenu sam naslikao i Putina, brata Super Maria – Luiđija, junake Ratova zvezda, Vorkrafta... Tehnika je negde kombinovana, neki radovi su ulje na platnu, koristio sam i zlatne listove i zlatni pigment, a neki su rađeni akrilom na dasci, što je tehnika koja mi se čini najpogodnijom za ovo što radim – pojašnjava Dimitrije.

Za njega je umetnost, kako navodi, način da ispolji svoja razmišljanja u određenom trenutku i uvek radi ono što se i njemu dopada.

- Ne unosim preteranu filozofiju u svoje radove jer je, na kraju, sve u oku posmatrača. Ipak, poruka svih radova koji će biti izloženi jeste da sve ove nestvarne ličnosti na nas utiču kao da su stvarne. Nisam podilazio ukusu modernih generacija, samo sam stvarao ono što i sam volim, to se srećno poklopilo - kaže Dimitrije, poručujući da se, zbog činjenice da stvaranje umetnost koju drugi ne bi mogli da vide i koja bi skupljala prašinu u nekom ateljeu ili podrumu, neizmerno raduje svojoj prvoj samostalnoj izložbi i susretu sa publikom kojih će, očekuje, biti još mnogo u njegovoj tek započetoj karijeri.

Prvu samostalnu izložbu mladog Danilovića otvoriće prof. dr Oliver Tomić.

Pored Kancelarija za mlade u Zemunu, izložbu „Pop ikona – nostalgija“ podržali su i Kraljevačko pozorište i rediteljka Aleksandra Kovačević, Nenad Milenković Studio, glumac Stefan Milikić, solisti Andrej Aleksić I Biljana Obradović Bixy, štamparija „Riža“ i hotel - restoran „Sunce“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - A. Dragičević.

    Gost - A. Dragičević.

    Bravo crnjo, samo napred!
    • Ime: A. Dragičević.