Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. decembar 2018.

Kao zahvalnost Milomiru Glavčiću koji je uložio 200.000 evra za vrtić na Beranovcu, a povodom njegovog 94. rođendana, Predškolska ustanova organizovala je proslavu u objektu koji će početi da radi u januaru, a ime je dobio po dobrotvoru

Biti dobar je plemenito, ali - učiti druge da budu dobri je još plemenitije. A Milomir Glavčić, dobrotvor iz Kanade, mogao bi celom svetu da bude učitelj kako se plemenitost pokazuje na delu. Ogroman bi bio spisak ljudi kojima je pomogao čovek koji Srbiju nije video decenijama, ali svoju domovinu u koju je poslao milione evra – nikada nije zaboravio.

Danas taj divni gospodin slavi svoj 94. rođendan, pa su u tu čast otvorena vrata 13. po redu kraljevačkog vrtića od 809 kvadratnih metara, u čiju je izgradnju Milomir Glavčić uložio 200.000 evra. Unutra je sve šareno, veselo, prepuno igračaka, miriše na novo, razleže se dečja graja, ali – na zvaničan početak rada – vrtić koji je po donatoru dobio ime „Milomir“ – sačekaće dok ne bude ispoštovana administrativna procedura. Najpre na skupštini  treba da bude doneta odluka o dodavanju 13-og vrtića u mrežu predškolske ustaove, posle čega UO donosi odluku da može da se odvija vaspitno-obrazovni rad u ovoj ustanovi. Posle toga upućuje se zahtev za verifikaciju ove radne jedinice, prosvetni inspektor izlazi na teren da utvrdi tehničke uslove i tek onda, kako se očekuje, početkom 2019. vrtić bi mogao da počne sa radom.

Meštani Beranovca, Jovca, Metikoša, Dragosinjaca i Kovanluka moći će svoju decu da dovode u vrić koji se nalazi blizu njihovih kuća, a ne kao do sada – da ih odvode do vrtiće u Ribnici, centru grada ili do Higijenskog zavoda.

- Dobrotvoru Milomiru danas je 94. rođendan, ali je i nama divan dan, jer smo dobili nov, prelep vrtić sa pet radnih soba (dve jaslene i tri vaspitne) sa kapacitetom da primi do 110 mališana – navela je Gabrijela Čmerić, direktorka Predškolske ustanove „Olga Jovčić Rita“, pojašnjavajući da su kod formiranja grupa najpre išli na premeštaje mališana iz okoline, čiji su roditelji do sada bili prinuđeni da ih vode u udaljene vrtiće.

Do danas je poneto 80 zahteva za premeštaj. Sa otvaranjem vrtića „Milomir“ i stvaranjem uslova za celodnevni boravak, biće zatvorena mešovita grupa za decu od tri do pet i po godina. Za rad vrtića „Milomir“ biće potrebno 13 radnika,  najviše vaspitača i mediciniskih sestara, ali direktorka kaže da konkurs neće biti raspisan za svih 13 mesta, već za manji broj radnika, pošto se određeni broj vaspitačica vraća sa porodiljskog bolovanja.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić zahvalio se donatoru Milomiru Glavčiću i Slavici Đukić Dejanović, ministarki bez portfelja zaduženoj za populacionu politiku i demografiju, koja je obezbedila novac za opremanje vrtića.

- Grad Kraljevo je iz budžeta za ovu godinu obezbedio 25 miliona dinara. Nadam se da će gospodin Glavčić poživeti još dugo i da će generacije dece slaviti njegove buduće rođendane u vrtiću „Milomir“ – rekao je Terzić, izražavajući nadu da će dobrotvor iz Kanade i dalje pomogati grad Kraljevo, čiji je zadatak, kako je istako, da se trudi da svaki dinar utroš za ono za šta ga je donator namenio.

U ime Milomira Glavčića, okružnom i gradskom rukovodstvu, Direkciji, projektantu („Atelje Lukić“), izvođaču radova („Tehnomag“ Kraljevo), Predškolskoj ustanovi i svima koji su, kako je rekao, bili korektni partneri tokom izgradnje vrtića na Beranovcu, zahvalio se Glavčićev čovek od poverenja u Kraljevu, dopisnik „Politke“ iz grada na Ibru, novinar Miroljub Dugalić. Njegov je bio predlog da vrtić ponese Milomirovo ime.

- Siguran sam da će i donator Glavčić biti veoma zadovooljan, jer on voli da pomaže gradnju objekta, nabavku aparata koji mogu da služe većem broju građana. Naročito, ako oni služe poboljšanju uslova za odrastanje i vaspitanje dece. Nadam se da će Milomir još dugo živeti u sreći i dobrom zdravlju  rekao je Dugalić, podsetivši na sva ranija Glavčićeva dobročinstva u Kraljevu, Jošaničkoj Banji i rodnom kraju.

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović primetio je da sva iskušenja Milomira Glavčića koji je Raškom okrugu d sada poklonio sedam miliona evra, sva njegova, odricanja, borba kroz život i uspeh, mogu da budu primer svima.

- Bio je siroče, ali sa urođenim oosećajem da pomaže drugima, rođacima, državnim institucijama. Uvek je pomagao tamo gde je pomoć bila najpotrebnija, iškolovao je mnogo dece – podsetio je Simović, ocenjujući da će i otvaranje vrtića „Milomir“, biti ispunjenje želje dobrotvora da sve ono što je njemu u detinjstvu nedostajalo (topao dom, užina, ljubav) – imaju neka druga deca.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Glavčićev rođak

  Gost - Glavčićev rođak

  A zašto čika Milomirov ,,čovek od poverenja" nije ni probao da najvećeg dobrotvora u Srbiji, bezbedno dovede da vidi tu istu Srbiju i svoj rodni kraj? On bi to voleo, ako bi mu , recimo, ,,čovek od poverenja" obezbedio sigurnost...
  • Ime: Glavčićev rođak
 • Gost - Ljubiša-Buco Stanković

  Gost - Ljubiša-Buco Stanković

  F E N O M E N A L N O !  BOG VAS BLAGOSLOVIO GOS. GLAVČIĆU ! UČINILI STE ZA NAŠ KRAJ MNOGO. PAMTIĆE VAS DUGO, DUGO SADAŠNJA, A I BUDUĆA POKOLENJA !  ŽIVI, ZDRAVI I VESELI NAM BILI NA MNOGA LETA.
  • Ime: Ljubiša-Buco Stanković