Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

11. decembar 2018.

Ugovor sa novim prevoznikom biće potpisan na 10 godina, a gradske vlasti ističu da „žele da obezbede gradski budžet, sa jedne strane, a sa druge, da omoguće kvalitetan gradski prevoz i da on građane ne košta onoliko koliko je koštao do sada“

Nakon što je, na jednoj od prethodnih sednica Gradskog veća oformljena Komisija koja je imala zadatak da pripremi konkursnu dokumentaciju za objavljivanje javnog poziva za gradski javni prevoz, na današnjoj sednici doneta je Odluka o objavljivanju javnog poziva. Javni poziv biće objavljen u službenom listu grada Kraljeva i u jednom dnevnom listu koji izlazi na teritoriji čitave Srbije i trajaće 60 dana.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić ocenio je da će dodela javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije svoriti uslove da građani Kraljeva od naredne godine imaju bolji gradski javni prevoz koji će ih manje koštati“:

- Važno je i da stanovnici Obrve, Cvetaka, Miločaja, Vrbe, Brezne, znaju da ti uslovi predviđaju linije i ka ovim mestima, jer do sada žitelji ovih sela nisu imali mogućnost da gradskim javnim prevozom doputuju do Kraljeva.

Terzić je dodao da je definisanjem kiterijuma koje budući prevoznik treba da ispuni,  Komisija želela da omogući da to budu ozbiljne, firme sa iskustvom u obavljanju gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji drugih gradova u Srbiji.

- To ne znači da te firme ne mogu sačinjavati konzorcijum sa drugim firmama, ali mi smo želeli da to budu i firme iz Kraljeva, odnosno da kraljevački autoprevoznici dobiju šansu da prevoze u gradu gde im je i sedište. Predviđeno je i ispunjavanje ekoloških kriterijuma, obezbeđivanjeo bankarskih i drugim garancija. Nećemo da dozvolimo da neozbiljne, firme koje postoje samo na papiru, konkurišu za obavljanje gradskog javnog prevoza na teritoriji Kraljeva - istakao je Terzić.

Ugovor sa novim prevoznikom biće potpisan na 10 godina, a gradonačelnik Kraljeva ističe da gradske vlasti žele da obezbede gradski budžet, sa jedne strane, a sa druge strane, da omoguće svim stanovnicima Kraljeva da imaju kvalitetan gradski javni prevoz i da on ne košta onoliko koliko je koštao građane Kraljeva do sada“.

Da podsetimo, kad je kraljevački „Autotransport“ otišao u stečaj,  hitno, za svega tri dana, angažovano je preduzeće ,,Vulović transport“, prevoznik iz komšijskog Kragujevca i nekoliko manjih privatnih prevoznika iz Kraljeva. Bilo je to 2015. godine i od tada su prevoznici iz gradske kase dotirani sa 59 dinara po kilometru, a prelazili su mesečno oko 200 hiljada kilometara. Uz to, naplaćivali su i karte putnicima po ceni od najmanje 50 do 280 dinara, naravno zavisno od dužine puta. Koliko su karata prodali, tj. putnika prevezli, nije se znalo, jer nisu ni bili u obavezi da bilo koga o tome izveštavaju, što znači da takvih kontrolora nije ni bilo.

U predlogu za javno-privatno partnerstvo stoji da se radi o poslu u trajanju od deset godina i vrednosti od oko tri milijarde dinara. Uslovi su da prevoznik od 36 autobusa, poseduje 23 veća i 13 manjih, da ne budu stariji od deset godina i da polovina poseduje najsavremenije tehničke karakteristike i opremu što se tiče ekologije i udobnosti putnika. Tu je predviđena i dotacija iz budžeta, ali najviše 45 dinara po kilometru. Više o ovoj temi pročitajte u tekstu JAVNI PREVOZ BEZ KONTROLORA

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Znači, kume dobro se pripremi !
    • Ime: Stanar