Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. decembar 2018.

U planinskim selima na kraljevačkom području sve su veće štete koje stadima malobrojnih domaćina pričinjavaju vukovi koji bez straha (zato što u selima nema ljudi i graje) usred dana dolaze u dvorišta; tako je u svim naseljima u nestajanju

Vojislav Obrenović, iz sela Gokčanice kod Kraljeva, nedavno se u svojoj štali upustio u borbu sa vukom. Na sreću, bio je snažan i snalažljiv, pa je ostao nepovređen, a spasao je i svoje stado. Opasna zver nije preživela taj susret s domaćinom, stradala je od jednog udarca budakom...

Tog jutra, kad se moja supruga Milomirka vratila iz štale rekla mi je da unutra ne sme, jer je među ovcama neka krupna zver, najverovatnije vuk. Odmah sam u pomoć pozvao komšiju Živojka Krsmanovića, on je uzeo vile a ja budak, pa smo krenuli u štalu. Tamo, otvorim vrata a  vuk se odmah ustremio prema nama, valjda u nameri da beži. Morao sam da se branim i uspeo sam da ga jednim udarcem budakom oborim... Nije pre toga napadao ovce pošto su se vrata, čim je ušao, zatvorila i video je da ne može da pobegne pa se zver u tim slučajevima obično pritaji do prilike da umakne – priča Vojislav i dodaje da je najverovatnije isti vuk, samo tri, četiri dana ranije, komšiji Rodoljubu Kuzmanoviću zaklao šest ovaca.

No, nije to šest, nego najmanje dvostruko više, pošto su sve bile sjagnjene – dodaje Vojislav.

Nisu to jedini slučajevi ovako pričinjene štete u štalama i torovima sve malobrojnih domaćina u planinskim selima na području Kraljeva. Jer, pre petnaestak dana i Radmilu Pavloviću, iz sela Bresnika, koji se od kuće samo na dva sata udaljio, vuk je zaklao čak deset ovaca koje samo što nisu počele da se jagnje. Zatim je Jugoslavi Bogojević, u selu Đakovu, iznad manastira Studenice, tvrdi ona, mečka rastrgla šest ovaca. Vinki Pavlović, iz istog sela, predatori su zaklali poslednja tri brava u štali, dve ovce i jednu kozu pomenuta zver je uništila, a Vinka je posle toga napustila selo i odselila se kod kćerke u blizinu Kraljeva.

Beležimo još sličnih šteta, u poslednjih mesec dana, recimo u štalama Živadina Rakića i Dragiše Belaka iz Rastišta, Miloja Sarića, iz Tolišnice...

Zašto su ovi slučajevi iz godine u godinu sve učestaliji?

Kako od meštana u selima doznajemo, zveri bez straha usred dana dolaze u dvorišta, jer nema ljudi, nema graje, sve je mirno. Tako je u ovim naseljima koja su u nestajanju, a statistika kaže da je oko 1.500 takvih u Srbiji. Zverima, dakle, pogoduje tišina, ali i to što su napušteni pašnjaci, njive i livade zarasli u šipražje i drveće, pa je šuma kao njihovo stanište stigla takoreći do samih kuća malobrojnih stanovnika. Vukovi i mečke su im, dakle, u samom komšiluku, a, kako kažu lovci, sve ih je više, pošto se množi i divljač kojom se predatori hrane kad ne mogu u štale i torove.

Meštani uglavnom sami podnose štetu, retko ko od oštećenih traži naknadu do države. Osnovni razlog je komplikovana procedura dokazivanja koja košta, a naplata nije sigurna i zaključuju: „Zveri su zaštićenije nego mi, nego naše ovce, koze pa i krupna stoka.”

Inače, naknadu štete ako je, primera radi, počinilac mečka, kao trajno zaštićena vrsta, trebalo bi da snosi država pod uslovom da je domaćin visokom ogradom ili sigurnim štalskim objektom svoje stado štitio.

Što se tiče vukova, oni su zaštićeni lovostajem, i to znači da ih lovci u lovnoj sezoni uz dobijene dozvole mogu odstreliti. Eto, baš juče lovci su na području sela Savova i Gočanice ustrelili dva vuka. Ali,niko drugi, niko bez lovne dozvole, kažu u „Srbijašumama”, ne sme vuka da usmrti, dabome osim u samoodbrani. To znači da bi i Vojislav s početka priče bio krivično gonjen da se nije branio.

Inače, i „Srbijašume” su dužne da štetu koju pričine vukovi nadoknade, ali samo ako je domaćin propisno štitio svoje stado i ako se slučaj napada na stoku desio na lovnom području kojim ovo preduzeće gazduje.

Tako, sve to valja dokazati, pa oštećeni seljaci najčešće odustaju od zahteva za naknadu, tužbi, inspektora, advokata, veštaka... Jer, često se dešava da uz štetu od vukova i medveda dodatno gube plaćanjem taksa i pravnih usluga, a da to nikada ne naplate, pošto sporove često gube u komplikovanoj proceduri dokazivanja.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika" 

foto: ilustracija Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments