Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. decembar 2018.

Odužili se radovi na glavnom trgu u Kraljevu zbog očuvanja sunčanog sata (koji od početka nije pokazivao tačno vreme), nabavke španskih granitnih ploča, pranja kamenih kocki u Ibru...

Izborna pobeda koalicije „Zajedno”, krajem devedesetih godina prošlog veka u Kraljevu, na neki način je i „solarno” označena na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. U tom zanosu demokratskih promena Marko Petrović, koji je pre dve godine iznenada preminuo, a bio je jedan od lidera pomenute koalicije odmah je pristupio izgradnji sunčanog sata na ovom trgu.

Radovi su se malo odužili ali je sat, ipak, postavljen. No, od početka je imao manu što tačno vreme nikada nije pokazivao, jer je senka od držača barjaka u ruci bronzanog vojnika na visokom postamentu bila prilično rasuta i nije padala tačno na brojeve koji su dole, na trgu, označavali vreme. Kad se ta „kazaljka” i mogla primetiti prilično je kasnila u odnosu na prave časovnike, pa je ovaj sat više bio ukras. Sada se ispostavilo da zbog njega kasne i radovi na obnovi trga.

Radimo i na minusu da bismo ispunili rokove, ali veoma je složeno, recimo, ugraditi 36 kamenih „zraka” od jablaničkog mermera, a ima tu i ortogonalnih obeležja. Ostalo nam je još nekoliko dana do roka od 60 dana, koji je kratak i ne verujem da ćemo stići. Mada, sve će biti lakše i brže kada okončamo posao na satu – žali se Mirko Vuković, direktor kraljevačkih „Puteva”, javnog preduzeća koje izvodi radove. U gradskoj direkciji za izgradnju, gde je urađen projekat obnove, od direktora Aleksandra Nestorovića saznajemo da se razmišljalo i o mogućnosti da se netačni sat ukloni, ali su od ovdašnje ustanove za zaštitu spomenika kulture obavešteni da je sat zaštićen „u okviru zaštite trga kao ambijentalne celine”.

I tako, kasni sat, a kasni i obnova trga, ali ne samo zbog sata. Direktor Vuković navodi da neće biti laka ni ugradnja trideset slova ćirilice na „poljima” trga, što je projektom, takođe, predviđ­no, a na ideju Rotari kluba iz Kraljeva.

– Bilo je tu i gubitka vremena, jer se čekalo na završetak čišćenja i zaštite spomenika srpskim junacima koji je u centru trga. Trebalo je vremena i za nabavku specijalnih granitnih ploča tipa „rosoporino”, što je tenderom i projektom rekonstrukcije tržnih polja traženo. Jer, te vrste ploča ima samo u Španiji, i otuda su nabavljene. Ali, kad su nam isporučene iz Ministarstva za privredu, koje je pored grada jedan od investitora rekonstrukcije u koju se ulaže oko 42 miliona dinara, tražen nam je atest za taj granit, na otpornost od habanja, na mraz i na so. I to je potrajalo. Onda, na pojedine delove trga vraćamo kamene kocke koje su tu bile i ranije, ali zbog toga što se sada, umesto u pesak ugrađuju na cementnu podlogu, morali smo da ih vadimo i detaljno u Ibru operemo da bi ih čiste, u vizantijskom stilu, ponovo postavili. Sve to ne može brže, a ni jeftinije – kaže Vuković.

Kad smo pomenute navode predočili direktoru ovdašnje direkcije za izgradnju Aleksandru Nestoroviću, on je lepotom i kvalit­tom opravdavao nabavku, na primer, granitnih ploča iz uvoza, ali se ne bi moglo reći da će pomenute razloge „Puteva” prihvatti kao opravdanje za kašnjenje i moguće plaćanje penala.

Tu kaznu, čuje se u šali, „Putevi” možda mogu i nadoknaditi eventualnom nagradom od gradskog rukovodstva, jer će trg očigledno biti gradilište i početkom januara, pa nema gde da se organizuje doček Nove godine. Stoga će, u gradskoj kasi ostati dva, tri miliona dinara, koliko je ranije trošeno za novogodišnju proslavu i plaćanje muzike. A, neće biti ni kritike opozicije i građana, kao ranije, uglavnom zbog visoke cene za angažovanje bendova osrednjeg kvaliteta...

autor: Miroljub Dugalić

izvor: "Politika"

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments