Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. decembar 2018.

U Kraljevu je danas održana Nacionalna UNICEF radionica, čiji je cilj stvaranje mogućnosti da maloletnici koji jednom, zbog lakših dela dođu u sukob sa zakonom, dobiju od nadležnih podršku i priliku da se vrate na pravi put

Predstavnike ustanova, organa i organizacija okupilo je danas u Kraljevu definisanje osnovnih smernica za buduću međusektorsku saradnju na lokalnom nivou, a sve u cilju građenja lokalnog modela alternativne podrške maloletnicima koji dođu u sukob sa zakonom. To podrazumeva realizaciju tzv. „vaspitnih naloga“, a Maja Milačić, koordinator u zajednici Centra za socijalno-preventivne aktivnosti „Grig“ iz Beograda, (organizacija koja radi sa decom i mladima iz marginalizovanih grupa i pruža im podršku u osamostaljivanju i integraciji u društvenu zajednicu), pojašnjava da je ideja doprinos organizovanju maloletničkog pravosuđa po meri deteta.

Današnji sastanak vezan je za projekat „Horizontalna razmena“, koji se realizuje sa UNICEF-om, a podrazumeva prenošenje beogradskog iskustva lokalnim zajednicama u našoj zemlji.

Skup je otvorio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je istakao neophodnost saradnje svih relevantnih institucija u rešavanju problema maloletnika koji dođu u sukob sa zakonom.

Kraljevo je izabrano za realizaciju ovog projekta sa još osam opština i gradova u kojima će do kraja godine biti organizovani slični događaji na kojima članovi lokalne zajednice razgovaraju o primeni vaspitnih naloga u budućnosti.

Naime, deca koja su krivično odgovorna, a koja su prvi put počinila delo za koje je predviđena kazna do pet godina ili 50.000 dinara, mogu da dobiju vaspitni nalog.

- Uslov je da maloletnik prepoznaje svoju odgovornost i dobrovoljno ulazi u vaspitni nalog. Na taj način on zaobilazi sudski postupak. Tada je važna podršla u lokalnoj zajednici, jer - kada tužilac izrekne vaspitni nalog, Centar za socijalni rad dalje upućuje dete kod nekog od pružaoca usluga u zavisnosti od toga da li su u pitanju društveno koristan rad, savetovanje, redovno pohađanje škole ili tretman odvikavanja od bolesti  zavisnosti – navela je koordinatorka „Griga“ Maja Milačić.

Prema njenim rečima, iskustva njihove organizacije tokom realizacije pilot projekata u Beogradu pokazalo je da je bilo potrebno je dosta vremena da se uspostave mehanizmi koji zaista daju dobre efekte. To podrazumeva da vaspitni nalog bude donet blagovremeno, odnosno - pre nego što kod maloletni prestupnik  počini još neko krivično delo.

- Na teritoriji Beograda uspeli smo da nađemo najoptimalnije rešenje za realizaciju vaspitnih naloga, a sada i u ovih devet opština i gradova lokalne samouprave treba da prepoznaju važnost ovih uslug. Važno je da to više ne budu samo projektne aktivnosti – ocenila je Milačić.

Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika za socijalna pitanja, smatra da mladi koji urade neko problematično delo, „ne treba da budu osuđeni da ceo život provedu u senci gluposti koje su uradili u nekom trenutku nepromišljenosti“.

Matović upravo vaspitni nalog smatra za rešenje da mlad čovek ne uđe u krivičnu evidenciju.

- Statistike pokazuju da više od 70 odsto mladih koji odrade vaspitni nalog više nikada ne ponove nikakvo krivično delo. Taj procenat je znatno bolji nego sa ljudima koji uđu u regularni sistem služenja raznih vrsta zatvorskih kazni ili nekog drugog vida sankcija – naveo je Matović, ocenjujući da Kraljevo, zajedno sa partnerima na ovom projektu započinje realizaciju priče koja bi mogla da donese korist i mladima koji su u nekom trenutku skrenuli sa pravog puta, i lokalnoj zajednici.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments