Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. decembar 2018.

Lepa vest stigla je pre nekoliko dana iz Brisela za Srbiju i za Kraljevo: uz dva projekta ,,Vodovoda“, čiju će relizaciju pomagati i Evropska unija, obezbedilo bi se dovoljno vode za ovo područje, a Ibar bi bio ekološki zaštićen

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han potpisali su pre dva dana u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći u iznosu od 97 miliona evra., od kojih će deo biti iskorišćen i za zaštitu životne sredine. Kaljevački ,,Vodovod“ je sa spremnom urbanističkom dokumentacijom još ranije konkurisao i očekivalo se finansiranje iz predpristupnih fondova EU izrade projekta i izgradnje savremenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Inače, ukupna vrednost ove investicije iznosila bi oko 20 miliona evra, a posao bi bio okončan u naredne četiri godine. U razgovoru sa Milenkom Stefanovićem, direktorom JP ,,Vodovoda“ i njegovim saradnicima Marijom Janković i Slobodanom Filipovićem doznajemo da će uskoro uslediti tender za izvođača radova na podizanju pomenutog postrojenja na levoj obali Ibra.

- Bila bi to prva faza tretmana otpadnih voda kapaciteta za oko 90 hiljada domaćinstava. To bi, narodski rečeno, značilo da bi se otpadne vode sa šireg područja grada ulivale u Ibar prečišćene do kvaliteta kao što je voda u samoj reci, fizički, hemijski i biološki. Naravno, kasnije bi usledila i dalja modernizacija postojenja, ali ovo će za Kraljevo i Ibar značiti mnogo, pošto se sada kanalizacione vode tretiraju samo na aero mehanički način, u stanici sa pužnim agregatima, rešetkom i peskolovom, a industrijske otpadne vode postojeća stanica i ne prečišćava – ističe Stefanović.

U ovom preduzeću uveliko se, ponajviše u partnerskoj saradnji sa republičkom direkcijom za vode, radi na još jednom značajnom projektu. Urađena je studija za delimičnu relizaciju davno sačinjenog projekta za snabdevanje pijaćom vodom sa reka Studenice i Lopatnice za Kraljevo i više gradova u regionu. 

- Bio bi to sastavni deo pomenutog projekta i samo početak prve faze tog rešenja, jer bismo mi na visinski povoljnoj koti, na ulivu Propljeničke reke u Lopatnicu, bez izgradnje brane, „uzeli“ oko 200 litara vode u sekundi. Cevovod dužine dvadesetak kilometara, a širine koja bi bila dovoljna i za kasnije povećenje protoka vode, vodio bi do fabrike za prečišćavanje, a onda u rezervoar od pet hiljada litara, koji je sagrađen nadomak Kraljeva još pre deceniju i po, a još se ne koristi. Ovim, ne samo da bismo na duži rok rešili pitanje snabdevanja Kraljeva vodom, već i okolnih sela duž cevovoda i brojnih pomoravskih naselja – tvrdi Stefanović.      

Pošto su pripreme za ostvarenje tog dela projekta dugoročnog snabdevanja Kraljeva vodom poodmakle, poznato je da bi u tu investiciju bilo uloženo oko 17,5 miliona evra iz državne, lokalne i kase JP ,,Vodovod“, a posao bi se mogao okončati za četiri godine. Značaj za kraljevačko područje bi bio nesumnjivo ogroman, jer iz postojećeg izvorišta pokraj Ibra poslednjih godina se crpi prosečno godišnje oko 270 litara vode u sekundi, ali u vreme vrućina i suše – skoro dvostruko više. I, to je maksimum, ali prema nekim stručnim predviđanjima, sa pomenutom novom količinom vode slavine u Kraljevu ne bi presahle ni u najvećoj suši tokom narednih tri decenije.

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milan

    Gost - Milan

    Sve se moze samo posteno . NE SME DOCI DO PRODAJE PRIRODNOG RESURSA - VODE! Isto tako ni JKP " VODOVOD" NIJE ZA PRODAJU. NE ZABORAVITE PRAVA IZ SAMODOPRINOSA.
    • Ime: Milan